01.08.2014 00:18

Din activitatea literară și politică a lui George Cair

PETRE DRĂGUȚOIU


 

La 90 de ani de la trecerea în eternitate, facem un scurt remember al poetului, prozatorului și publicistului dâmbovițean George Cair.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Activitatea politică…

Fost prefect al județului între anii 1905 și 1907, George Cair a fost demis din această funcție deoarece a refuzat să ordone armatei să deschidă focul asupra țăranilor răsculați în 1907.

Capii răzmeriței au fost arestați și duși în beciurile de la subsolul Prefecturii (actualul Muzeu de Artă), iar casa prefectului Cair se afla la câțiva metri (fostul sediu al Bibliotecii pentru Copii).

De numele lui George Cair se leagă inițiativa construirii la Târgoviște a sălii de spectacole denumită „Sala de Arme”, pentru care el și-a donat veniturile obținute din vânzarea cărților sale.

 

… și publicistică

George Cair a debutat literar în „Foaia pentru toți” în anul 1897, cu versurile care vor constitui, de altfel, primul său volum „Din lumea gândurilor” (1905).

Cu pseudonimul George Riac scrie în „Moftul român”. A fost colaborator al revistelor „Convorbiri literare”, „Facla”, „Semănătorul”, „Floare albastră”, „Viața”, „Povestea vorbei”.

Debutul editorial a fost cu „Divorțul în dreptul roman și român”, urmat de volumul de nuvele și schițe „Urma șii Romei”.