15.01.2018 00:16

Din acest an, școli închise în Dâmbovița

Din acest an, școli închise în Dâmbovița
Galerie foto

* Potrivit liderului sindical, prof. Emil Poamă, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean s-a referit la închideri fie prin desființare, fie prin comasare, motivația fiind eficientizarea sistemului de învățământ. „Adică reducem cheltuielile ca să eficientizăm. Un procedeu specific întreprinderilor”, a spus liderul sindical Emil Poamă * Una dintre școlile vizate la desființare este Gorgota, iar elevii vor învăța la Răzvad, în județ încă alte opt școli fiind prevăzute pentru desființare prin comasare * Toate aceste situații au loc din cauza legislației actuale, care acordă finanțările școlare în funcție de numărul de elevi, iar bugetul „per capita” nu este calculat corect de demnitari – susține prof. Emil Poamă

VIRGIL VOINESCU


Liderul Sindicatului Liber Învățământ (SLÎ) Dâbovița, prof. Emil Poamă, ne-a declarat că este nevoie de o revizuire a legislației privind acordarea bugetelor școlare, abordarea actuală, în funcție de numărul de elevi conducând la aspecte de neacoperire a salariilor profesorilor „traduse”, în județ, prin închideri de școli, „decizie luată de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar, la finalul anului trecut, cu aplicativitate în anul 2018”. „Sunt situații paradoxale. Sunt școli în care numărul de elevi este cu mult peste medie, dar banii pentru plata salariilor nu ajung. Deficitul bugetar care este dominant în județul Dâmbovița este o «boală» cronică. Personal nu am înțeles de ce în Dâmbovița este un deficit bugetar la unitățile școlare așa de mare, iar în alte județe vecine cu noi nu există sau sunt foarte puține situații”, susține liderul SLÎ Dâmbovița, Emil Poamă. „Bugetul «per capita» nu este calculat corect de înalții demnitari, pentru că nu se ține cont de costul ce trebuie alocat de stat pentru întreținerea unui elev în școală. Aceasta este finanțarea «per capita». Sunt școli, în județul Dâmbovița, care au număr mare de elevi și totuși banii de salarii nu se ajung pentru că acolo, în respectivele școli, și exemplific, Colegiul Național «Ienăchiță Văcărescu», Colegiul «Carabella», dar și altele au încadrați profesori cu vechime mare, gradații de merit, deci cu drepturi salariale consistente și din acest motiv nu ajung banii de salarii. Așa se explică paradoxul”, a declarat liderul sindical.

Procedee „specifice întreprinderilor” în ISJ

În ceea ce privește măsura închiderii de școli anunțată pentru anul acesta, liderul SLÎ Dâmbovița a spus că discuțiile din Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean s-au referit la închideri „fie prin desființare, fie prin comasare și a claselor în mai multe școli, motivația fiind eficientizarea sistemului de învățământ. Adică reducem cheltuielile ca să eficientizăm. Un procedeu specific întreprinderilor”, a mai spus liderul sindical, Emil Poamă, cu precizarea că una dintre școlile vizate la desființare este Școala Gorgota. „Aceasta va dispărea, iar copii vor merge la școală în comuna Răzvad. Mai sunt prevăzute pentru desființare prin comasare opt școli, iar desființarea și înființarea unor școli se face obligatoriu cu acordul consiliilor locale. Sunt unii primari care au pus «piciorul în prag», s-au opus când cei de la Inspectoratul Școlar, Auditul, le-a pus în vedre să reducă numărul, să desființeze o școală, să comaseze. Nu au însă fondurile necesare pentru a întreține din fonduri ale primăriei nici măcar o clasă într-o școală. Repet. Finanțarea «per capita» este total defavorabilă, mai ales celor din mediul rural, unde efectivele la clasă sunt deficitare. Măsura desființării prin comasare va obliga profesorii titulari să accepte locuri de muncă în locuri mai greu accesibile, iar suplinitorii va trebui să plece”, a conchis liderul SLÎ Dâmbovița, prof. Emil Poamă.