07.08.2018 00:20

Dihonie pe salarii între stat și privat

Dihonie pe salarii între stat și privat
Galerie foto

*„E bine că statul are grijă de funcționari, dar și-a luat mâna cu totul de pe tot ceea ce înseamnă mediu privat”, a opinat președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște, Nicolae Dragodănescu

*„Nu mai avem un Cod al Muncii care să ne ajute, nu mai avem o lege a negocierii colective și o lege a dialogului social prin care se reglează modul în care se face greva, în care se face negocierea, în care funcționează sindicatele și patronatele”, a mai spus liderul sindical

Violeta Stanciu


 

Diferență de la cer la pământ între salariile de la stat și cele de la privat! Dacă înainte cu ceva timp, angajații care lucrau în mediul privat erau invidiați de cei din sistemul public pentru că erau mult mai bine plătiți, acum lucrurile s-au inversat.... și toată lumea vrea un job la stat, unde salariile au ajuns să rivalizeze cu cele din Uniunea Europeană, iar în unele cazuri chiar să le depășească.

În tot acest timp, marea majoritate a salariaților de la privat sunt nevoiți să supraviețuiască din salariul minim pe economie, care se pare că a ajuns literă de lege în mediul privat, și să-i invidieze pe „norocoșii” de la stat.

Pe marginea acestui subiect, președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște, Nicolae Dragodănescu, ne-a oferit următorul punct de vedere: „Acum, într-un fel, e bine că statul începe să aibă grijă de funcționărimea lui pentru că până la urmă este un patron, de formă, acolo, dar este patron. Problema este că statul și-a luat mâna cu totul de pe tot ceea ce înseamnă mediul privat. Nu mai avem un Cod al Muncii care să ne ajute, nu mai avem o lege a negocierii colective și o lege a dialogului social prin care se reglează modul în care se face greva, în care se face negocierea, în care funcționează sindicatele și patronatele. Sunt total defavorabile... și atunci este greu să realizazi un echilibru între ce poate o societate și ce le dă salariaților. Am ajuns lucrători de mâna I, cei care lucrează la stat, în special în zona asistenței medicale, pentru că în tot ce înseamnă sistem de sănătate lucrurile au început să intre pe un făgaș satisfăcător, iar în zona privată totul înseamnă salariul minim pe economie, 20 de zile de preaviz,  exploatare la maxim... și bătaie de joc, din nefericire. Deci avem lucrători de mâna a I, ai statului și lucrători de mâna a II-a, ai privaților, care, aceștia, până la urmă, îi hrănesc pe cei din prima categorie. Vrem, nu vrem, acesta este adevărul gol -  goluț”, a opinat președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște, Nicolae Dragodănescu.