18.07.2018 00:21

Diferențe suspecte de prețuri la fructe și legume

Diferențe suspecte de prețuri la fructe și legume
Galerie foto

❚ Chiar la standuri foarte apropiate, deși produsele aveau aspect asemănător și etichetă care garanta că sunt de origine românească, prețurile variau incredibil de mult, cu până la 100% mai scumpe ❚ Diferențe foarte mari sunt la roșii, de la 2,50 lei la 5-6 lei; la ardei gras de la 2-3 lei la 5-6 lei; la fasole verde păstăi de la 4-5 lei la 8 lei; la fasole uscată de la 4-5 lei, la 6-7 lei

PETRE DRĂGUȚOIU

 


 

Am constatat, ieri, 17 iulie 2018, diferențe de prețuri între legume și fructe în perimetrul aceleiași piețe, (am constatat acest lucru și la piața „1 Mai”, și la piața „Bărăției”), chiar la standuri foarte apropiate, deși produsele aveau aspect asemănător și etichetă care garanta că sunt de origine românească. Diferențe foarte mari am găsit la roșii, de la 2,50 lei la 5-6 lei; la ardei gras de la 2-3 lei la 5-6 lei; la fasole verde păstăi de la 4-5 lei la 8 lei; la fasole uscată de la 4-5 lei, la 6-7 lei etc. Am găsit și la fructe prețuri mari: piersici cu 3-4 lei kg; caise cu 6 lei kg; cireșe cu 5-6 lei kg.

Recolte mici la producători, presiuni mari la samsari

Pe de altă parte, producătorii cu care am vorbit susțin că este un an cu recolte foarte mici și nu reușesc să-și scoată nici cheltuielile de producție, din cauza ploilor, inundațiilor, vijeliilor care le-au distrus recoltele din grădini și culturile agricole. Ce să mai spunem de samsarii care achiziționează clandestin, fără certificate de producători legume și fructe, din poarta agricultorilor obligați să le vândă la prețuri de nimic, incalificabile? În același timp, cumpărătorii, mai ales pensionarii, se plâng de nivelul neașteptat de mare al prețurilor, de inflație și de scăderea puterii de cumpărare.