14.05.2020 10:02

Dezinfecția va intra în cotidian la Voinești

Dezinfecția va intra în cotidian la Voinești
Galerie foto

*„Este un lucru benefic, pentru cetățeni și pentru localitate, să dezinfectăm periodic tot ce înseamnă domeniu public”

 

Autoritățile locale de la Voinești au luat toate măsurile care se impun pentru ca cetățenii comunei să se simtă în siguranță mai ales în această perioadă în care pandemia de coronavirus a dat peste cap planurile tuturor! De la edilul comunei, Sandu Gabriel Dănuț am aflat că în această săptămână se va ajunge deja la dezinfecția cu numărul șapte, iar acțiunea în sine nu se va întrerupe odată cu încetarea stărilor de urgență și de alertă, ci va deveni ceva normal de acum încolo, pentru că autoritățile locale au constatat că este nevoie, din când în când, de astfel de igenizări  ale domeniului public. La Voinești, dezinfecția localității se realizează în regie proprie, de oameni din cadrul primăriei, pentru că instituția dispune și de utilajele necesare.          

,,Și la noi, ca în toate localitățile din județ și din țară, sunt persoane care au fost în izolare, persoane monitorizate zilnic de Poliția Locală, care în urmă cu aproximativ două luni de zile a trecut în subordinea Secției de Poliție Voinești. Acest număr variază de la zi la zi, pentru că unii intră alții ies din izolare. Mai sunt vreo 8 persoane în izolare. Aceștia au fost verificați și de 2-3 ori pe zi de la începutul epidemiei de coronavirus. Vizavi de măsurile care s-au luat în această perioadă vă pot spune că săptămânal se face o dezinfecție a tot ce înseamnă instituții publice, stații de autobuz, biserici, cimitire, Centrul de Sănătate Voinești, cabinetele medicilor de familie...

Avem în dotarea Primăriei Voinești, la Serviciul de Situații de Urgențe, o pompă de 1500 de litri, cu două automate, iar operațiunea de dezinfecție se face cu salariații noștri de la Situații de Urgențe. Aici vorbim de o dezinfecție, pentru că lucrurile pe undeva au fost înțelese greșit de anumite persoane, pentru că am văzut diverse comentarii pe facebook că nu suntem autorizați, că nu suntem licențiați, că nu avem voie să facem așa ceva. Dezinfecția este o operațiune pe care orice gospodină o poate face fie în baie, fie  în bucătărie, fie în dormitor. Nu trebuie să punem semnul egal între ceea ce înseamnă dezinfecție și deratizare, fiindcă la deratizare se lucrează cu substanțe toxice și este foarte normal ca aceste operațiuni să le facă firme autorizate care cu toate avizele necesare.

Noi am folosit substanțe biocide pentru acest lucru și cred că este un lucru foarte bun pentru orice comunitate din județul Dâmbovița și acest lucru ar trebui să fie făcut periodic și de acum înainte, chiar dacă ne dorim cu toții ca acest virus să dispară. Este un lucru benefic, pentru cetățeni și pentru localitate, să dezinfectăm periodic tot ce înseamnă domeniu public. Noi am făcut acest lucru săptămânal, joia sau vinerea. Deja am făcut șase dezinfecții, iar în această săptămână o s-o facem pe cea cu numărul șapte... în toate satele comunei. Am fost sprijiniți de un om de bine din județul Dâmbovița, care ne-a sus la dispoziție cu o cantitate însemnată de dezinfectant... Acest om de bine a ajutat mai multe localități, prin sponsorizare”, a declarat primarul comunei Voinești, Sandu Gabriel Dănuț.