23.11.2017 00:25

Dezbateri aprinse pentru Legea pensiilor

Dezbateri aprinse pentru Legea pensiilor
Galerie foto

❚ Reprezentanții pensionarilor au decis să transmită Ministerului Muncii și Justiției Sociale să definească limpede și să includă în Legea pensiilor din sistemul public, noțiunea de pensionar ❚ „Din cei 5,2 milioane de pensionari, 1,4 milioane sunt cei care primesc, de fapt, indemnizații sociale și nu trebuie să fie incluși în categoria de pensionari”, semnalează Gheorghe Popa, președintele CJPV Dâmbovița

VIRGIL VOINESCU


Pachetul de propuneri ale pensionarilor dâmbovițeni pentru includerea în proiectul noii legi a pensiilor a fost analizat și discutat ieri, 22 noiembrie de reprezentanții organizațiilor și asociațiilor de pensionari în Comitetul Consultativ de Dialog Civic în prezența prefectului județului Dâmbovița, Antonel Jîjîie, a membrilor Comitetului de Dialog Civic, a altor invitați. Reprezentanții pensionarilor dâmbovițeni membrii ai Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice (CJPV) Dâmbovița au făcut propuneri pentru întocmirea notei de probleme cu privire la pensii și alte drepturi ale pensionarilor ce vor fi remise instituțiilor centrale pentru a fi incluse în noua lege a pensiilor de stat. Astfel, reprezentanții pensionarilor au decis să transmită Ministerului Muncii și Justiției Sociale să definească limpede și să includă în Legea pensiilor din sistemul public, noțiunea de pensionar. Potrivit președintelui CJPV Dâmbovița, Gheorghe Popa, trebuie să fie înțeles că pensionar este persoana care a contribuit, îndeplinit vârsta prevăzută de lege pentru pensionare, a realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

Propunere: raportul dintre pensia minimă și maximă să fie de 1 la 12

„Din cei 5,2 milioane de pensionari, 1,4 milioane sunt cei care primesc, de fapt, indemnizații sociale și nu trebuie să fie incluși în categoria de pensionari. Noi considerăm că numărul acesta mare de pensionari care este anunțat în plan național nu este real, iar cei cu venituri sociale nu trebuie incluși în categoria de pensionar. Este una dintre cererile noastre pentru a fi inclusă în noua lege a pensiilor din sistemul public”, a subliniat Gheorghe Popa. Pensionarii dâmbovițeni au mai propus pentru includerea în noua lege a pensiilor ca valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut folosit la fundamentarea bugetului de asigurări sociale; fondurile să fie folosite numai pentru pensii; soțul supraviețuitor să primească 25% din pensia soțului decedat fără nicio condiționare și raportul dintre pensia minimă și maximă să fie de 1 la 12. În cadrul reuniunii, prefectul județului Dâmbovița, Antonel Jîjîie, a subliniat necesitatea ca subiectul dezbătut să fie reluat în discuție după ce proiectul Legii pensiilor din sistemul public va fi supus dezbaterii publice, aceasta pentru că, la acest moment, proiectul nu este cunoscut, singurul lucru cert fiind acela că punctul de pensie va fi majorat de la 1 iulie 2018. În cadrul reuniunii vârstnicii au mai pus în discuție probleme privind Codul Fiscal, garantarea depozitelor populației în bănci și situația includerii Caselor de Ajutor Reciproc a Pensionarilor în rândul Instituțiilor Financiare Nebancare.