17.01.2018 00:21

Dezamăgire sindicală după demisia premierului Tudose

Dezamăgire sindicală după demisia premierului Tudose
Galerie foto

❚ Liderii sindicali dâmbovițeni Constantin Bucuroiu și Nicolae Dragodănescu acuză că în PSD „s-a instaurat dictatura”, considerând că sectorul industrial a primit o lovitură exact acum, când discuțiile și negocierile cu guvernul Tudose intraseră într-o oarecare normalitate ❚ La unison, cei doi sindicaliști consideră că este foarte dubios să schimbi doi premieri și două guverne în mai puțin de un an

VIRGIL VOINESCU

 


 

Lideri de sindicate din industria dâmbovițeană se declară dezamăgiți de retragerea sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose, urmată de demisia acestuia. Aceștia consideră modul cum s-a acționat în ședința CExN a PSD un derapaj de la democrație pentru că Mihai Tudose venise acolo să obțină un acord al membrilor pentru a face restructurarea cabinetului în viziunea sa, prima vizată, în acest caz, fiind ministrul de Interne, Carmen Dan.

„În cadrul PSD-ului nu trebuie să vorbești și să faci mai mult decât îți este trasat de la vârful de partid"

Potrivit liderului sindicaliștilor din industria de apărare dâmbovițeană, Constantin Bucuroiu, secretar pe probleme de apărare și ordine publică din cadrul Federației Sindicale „Solidaritatea Metal” din Cartel Alfa, prin plecarea lui Mihai Tudose, cu precădere sistemul industrial a primit o lovitură fulgerătoare, dată de cei care nu vor o țară stabilă și cu industrie performantă.

„Pentru industrie și pentru industria de apărare în special, pentru relația cu sindicatele din industria de apărare, demisia premierului Mihai Tudose este o mare pierdere. Pe lângă faptul că a cunoscut foarte bine industria de apărare, se și ocupa de acest sector industrial prin relansarea, în ultimii doi, trei ani, a producției, iar unor uzine din țară le-au fost asigurate comenzi. A fost foarte implicat. În ce mă privește, personal, consider că e foarte greu ca un prim-ministru să se atașeze atât de mult de industrie. ªi faptul că pe 1 și 2 decembrie 2017 Mihai Tudose a dialogat cu sindicatele din apărare dovedește clar că a fost apropiat acestui segment industrial”, ne-a explicat liderul de sindicat. Acesta a spus că, în viziunea sa, care este departe de sfera politicului, în cadrul PSDului nu trebuie să vorbești și să faci „mai mult decât îți este trasat de la vârful de partid”. „Altfel spus acolo este vorba de o dictatură”, a subliniat liderul de sindicat, adăugând un exemplu din anul 1984, când funcționa dictatura comunistă, precizând că nici secretarul pe probleme speciale de atunci, informat că „nu se poate lucra cu burta goală și stând la cozi uriașe, ore în șir, nu a recurs a măsuri de genul celor din cadrul PSD, care într-un interval atât de scurt a demis doi premieri pentru că au încercat să ia decizii favorabile, până la urmă, țării. Acum eu văd o dictatură sută la sută în PSD, o dictatură care nu servește nici partidului și nici țării. Ea servește unui grup și este păcat. ªi nu pot să nu spun că, dacă ne uităm în jur, oricine a vrut să facă treabă a fost imediat eliminat”, a mai spus Bucuroiu, cu precizarea că în situația creată nu se mai poate face nimic. „Cei care vor să facă lucruri bune sunt puțini și sunt izolați cu ordin intern. Ceilalți își vor păstrate privilegiile și rămân grupați în jurul lui Dragnea. Deci, este limpede de văzut că omenii cu principii sănătoase, oamenii inteligenți și animați de interes național nu sunt agreați. Acolo sunt aleși doar oamenii care se supun necondiționat conducerii de partid. Este punctul meu de vedere, unul amar pentru că intuiam că mergem pe o altă direcție. Sunt însă dezamăgit. Constat că direcția este aceea de a menține o stare conflictuală perpetuă ca unii să trăiască și să agonisească în continuare din averea statului”, a subliniat Constantin Bucuroiu.

„Să provoci demiteri în propriul partid, la nivel de propriul premier, nu există scuză”

Liderul Confederației Naționale Sindicale (CNS) „Cartel Alfa” Dâmbovița, Nicolae Dragodănescu, ne-a declarat că premierul demisionar Mihai Tudose a fost pe placul multora dintre lucrătorii din industrie și vestea demisiei i-a îngrijorat. „Nu face bine dictatura pe care am văzut-o în interiorul PSD-ului, să schimbi al doilea premier și miniștri în Guvern într-un an. Este o mare dezamăgire. Eu gândeam o soluție echilibrată. Nu s-a produs. Îmi pare rău pentru că deja conturasem câteva puncte comune privind corectarea Legii dialogului social. Acum va trebui să pornim din nou de la zero. Ceea ce s-a întâmplat, spun eu, nu este nici spre binele PSD-ului și nici al societății. Dacă social democrații vor instala un premier care să execute numai comandă politică, ne vom întoarce unde nu trebuie să revenim: dictatura unui grup restrâns din jurul unui singur om și asta nu este sănătos pentru societate. Eu aveam o percepție bună despre Mihai Tudose, mai ales că începusem și discuțiile pe Lgea 62 a dialogului social. Acum nu mai știm ce va urma pentru că, prin aceste schimbări, se lovește în stabilitatea țării și aceasta o face un partid majoritar. Este de neînțeles. Dacă un partid majoritar nu poate să-și mențină o structură a unui Executiv care să dea stabilitate, coerență și acțiunile să aibă o continuitate, avem o mare problemă. Să provoci demiteri în propriul partid, la nivel de propriul premier, nu există scuză. Acum s-a pierdut și discuția pe Legea 62 a dialogului social care trebuia să aibă loc întro primă fază în comisia de dialog social de la nivel de prefectură, în perioada următoare. Era un punct stabilit cu premierul Tudose. Acum vom vedea. Să sperăm că vom avea o minimă continuitate, adică ceea ce am început nu va fi stopat”, a declarat Nicolae Dragodănescu.