09.07.2020 00:08

Desdemona Banu Ionescu, de 34 de ani la CS Târgoviște

Desdemona Banu Ionescu, de 34 de ani la CS Târgoviște
Galerie foto

❚ „Pot spune că aici am crescut, aici m-am maturizat. Am avut de la cine să fur meserie: am lucrat cu oameni extraordinari, ca Nicolae Guțoiu sau Sandu Marin” ❚ „Părinții nu mai au timp să își îndrume copiii, iar aceștia aleg ce e mai comod pentru ei, telefoane, tablete. E din ce în ce mai greu” ❚ „Ne străduim să facem ceva frumos. E obligatoriu ca cei care vin la noi să aibă dorința să muncească. Meritul meu e poate undeva la 40% din performanțele sportivilor, restul e muncă și talent” ❚ „La atletism vin, în general, copii din familii mai modeste. Ei au dorința de afirmare. Cei care au de toate, văd sportul în general și, atletismul în special, drept o distracție”

 

C.M.

 


 

Desdemona Banu Ionescu este la CS Târgoviște din 1986. A fost legitimată ani buni la secția de atletism, iar după ce sa retras din competiții a îmbrățișat cariera de antrenor. „Nu pot să zic că am avut realizări extraordinare ca sportivă, dar dacă aș lua-o de la început, tot asta aș face”, a declarat Desdemona pentru site-ul clubului (cstargoviste.ro). Deși a scos mulți campioni și se laudă cu medalii importante, niciodată nu i-a plăcut să fie în centrul atenției. Desdemona Banu Ionescu e un nume ce trebuie respectat în sportul dâmbovițean. Și nu numai…

„Fiica mea mi-a adus prima medalie ca antrenoare de atletism”

Rep.: Când ați ajuns la CS și cum v-ați format ca sportivă?

- Am ajuns în 1986 la CS Târgoviște și pot spune că aici am crescut, aici m-am maturizat. Am avut de la cine să fur meserie: am lucrat cu oameni extraordinari, ca Nicolae Guțoiu sau Sandu Marin. Rep: Fata a încercat să vă calce pe urme, a urmat multi ani atletismul. - Da, o să fiu mândră toată viața că Andrada mi-a adus prima medalie a mea ca antrenoare de atletism. Se întâmpla în 2008, când ea avea doar 12 ani. Acum a terminat facultatea, iar liceul l-a încheiat cu o medie mare, aproape de 10. Am o familie frumoasă, îmi dă putere.

„E greu să îi motivezi când au totul acasă”

Rep.: Vin copiii la atletism?

- Cu părere de rău o spun că, nu prea. E din ce în ce mai greu. Sunt atrași mai mult de alte sporturi, acum e și moda tenisului, că doar Simona Halep e în prim plan. Am fost la un colegiu din Târgoviște cu campania Se caută campioni, nu dau nume, dar din 50 de tineri de clasa a VI-a și a IX-a, doar doi făceau sport de performanță. E mult prea puțin. Nu e posibil așa ceva. Părinții nu mai au timp să își îndrume copiii, iar aceștia aleg ce e mai comod pentru ei, telefoane, tablete etc.

Rep.: Și totuși, faceți o treabă bună la secția de atletism, în condiții dificile.

- Ne străduim să facem ceva frumos. E obligatoriu ca cei care vin la noi să aibă dorința să muncească. Meritul meu e poate undeva la 40% din performanțele sportivilor, restul e muncă și talent. Eu îi învăț tehnici specifice, dar trebuie ca și ei să fie atrași de acest sport, să aibă spirit de învingători. La atletism vin, în general, copii din familii mai modeste. Ei au dorința de afirmare. Cei care au de toate, văd sportul în general și, atletismul în special, drept o distracție. Vin să se joace. E greu să îi motivezi când au totul acasă. În schimb pentru ceilalți, dorința de victorie și de afirmare bate orice obstacol.