30.10.2014 00:08

Descoperiri paleolitice în expoziție inedită la Târgoviște

Descoperiri paleolitice în expoziție inedită la Târgoviște
Galerie foto

❚ Cercetările făcute anul acesta de arheologii Muzeului și descoperirile de pe teritoriul județului nostru ale cadrelor didactice de la Universitatea Valahia se regăsesc într-una dintre cele mai spectaculoase expuneri în muzeul târgoviștean, unic în România ❚ În situl Poiana Cireșului (Piatra Neamț) cercetătorii dâmbovițeni au dezvelit metru cu metru locuințele vânătorilor de reni care au trăit în urmă cu 20.000 de ani și au scos la lumină obiecte impresionante, cărora li se adaugă cele două fragmente de fildeș de mamut descoperite pe Valea Ialomiței

CORVIN DUMITRICĂ


Viața vânătorilor de reni din regiunea extracarpatică a României a fost adusă azi în atenția dâmbovițenilor și nu numai printr-o expoziție inedită deschisă începând de ieri, 29 octombrie a.c., la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic de la Târgoviște, instituție unică în România.

 

Expoziția intitulată „Descoperiri paleolitice în regiunea extracarpatică a României” a fost realizată în scopul punerii în valoare a rezultatelor cercetărilor făcute anul acesta de arheologii Muzeului Evoluției Omului din cadrul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște în situl Poiana Cireșului (Piatra Neamț), precum și pentru evidențierea descoperirilor de pe teritoriul județului nostru, realizate de cadrele didactice ale Universității Valahia din Târgoviște.

 

Pandantive, mărgele, unelte, ace de găurit pielea și multe fragmente de os, datând de 20.000 de ani, fac obiectul acestei expoziții, cărora li se adaugă două fragmente de fildeș de mamut (unul dintre ele impresionant: măsoară peste 3 metri și are o vechime de 1,8 milioane de ani).

 

Cercetătorii dâmbovițeni au descoperit metru cu metru locuințele vânătorilor de reni care au trăit în regiunea extracarpatică în urmă cu 20.000 de ani, iar ei sunt astăzi mândri că mare parte dintre vestigii fac obiectul unei expoziții.

 

Muncă impresionantă, dar și satisfacții

Elena Nițu, cercetător șef șantier arheologic, ne-a declarat:

„Expoziția înseamnă mult la nivel național, nu numai pentru Târgoviște, pentru că ne aflăm în singurul muzeu dedicat Paleoliticului din România. Zece oameni au săpat o suprafață de 17 mp până la 2 metri adâncime. Am vrut să demonstrăm prin această expoziție că se poate recupera tot sau într-o proporție foarte mare”.

Prof.univ.dr. Marin Carciumaru, coordonatorul proiectului, a adăugat:

„Prin aceste panouri vrem ca oamenii să înțeleagă că cei de acum 20.000 de ani nu erau chiar sălbatici, nu stăteau cu piatra în mână să arunce în animale, aveau poftă de artă, se îmbrăcau frumos, unii sunt numiți chiar Prinții Europei. Expoziția aduce un nou mod de abordare a cercetării științifice în domeniul arheologiei. Eu am introdus în cercetarea arheologică din România un mod de săpătură, am putea spune microsăpătură. Aducem de asemenea un nou mod de prezentare a artefactelor de acest fel. Fiind foarte mici, am găsit acest mijloc de expunere sub lupe. Am mai adus și sistemul în mișcare a unor obiecte care se pretează să fie văzute pe mai multe fețe”.

 

„Am avut satisfacția să văd oameni din București, din alte orașe ale României, să văd străini care vin să vadă acest muzeu unic. Sunt convins că exponatele care se adaugă astăzi la zestrea muzeului vor contribui la creșterea numărului de vizitatori și la o mai bună vizibilitate a Târgoviștei ca oraș unde turismul cultural trebuie să fie la loc de cinste”, a declarat și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.

Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic are doar un an de la deschidere, dar a înregistrat mii de vizitatori.