21.10.2014 00:08

Descoperire spectaculoasă la Curtea Domnească

Descoperire spectaculoasă la Curtea Domnească
Galerie foto

❚ Arheologii au scos la lumină două morminte, mai multe monezi și câteva fragmente de podoabe ❚ Această descoperire confirmă o teorie conform căreia Biserica Domnească nu este cea mai veche din cadrul complexului, ceea ce înseamnă că și așezarea orășenească a cetății Târgoviște este mult mai veche decât se credea

CORVIN DUMITRICĂ


 

O nouă descoperire impresionantă la Curtea Domnească! Două morminte, mai multe monezi și câteva fragmente de podoabe au fost scoase la lumină de arheologii târgovi șteni în altarul bisericii de sub Turnul Chindiei!

Biserica Domnească, peste care a fost construit Turnul Chindiei, se credea a fi cea mai veche așezare, ridicată de domnitorul Mircea cel Bătrân, din cadrul Complexului Muzeal Curtea Domnească. Până astăzi, când arheologii au scos la iveală două morminte, mai multe monezi și câteva fragmente de podoabe. Specialiștii spun că, în mod sigur, în apropiere urmează a fi descoperită și o altă biserică, aceasta fiind cel puțin din timpul anului 1300.

Pentru Muzeul de Istorie din Târgoviște, descoperirile de ieri au o însemnătate deosebită, ele confirmând o mai veche teorie, care spune că așezarea orășenească a cetății Târgoviște datează cu mult înainte decât se credea. Săpăturile vor continua, iar toate vestigiile descoperite, dar și osemintele urmează a fi cercetate de specialiști.

 

„Sub raport științific, descoperirile sunt foarte importante”

Arheologul Florian Petre a explicat:

„Nu ne așteptam să descoperim acest lucru. Personajul înhumat face parte cel mai probabil din cimitirul vechii biserici, o mai veche biserică domnească, anterioară acesteia. Vechimea acestui schelet cred că poate fi împinsă până la jumătatea secolului al XIV-lea, în contextul în care în zona Curții Domnești s-au descoperit mai multe locuințe care au aparținut nucleului vechiului oraș medieval. Suntem în căutarea și a vechii biserici, aceasta poate fi domnească sau a unor orășeni. În cursul acestor zile, vom dezveli și celălalt schelet. Sub raport științific, descoperirile sunt foarte importante, pentru că nu se cunoștea acest lucru”.

Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească, a declarat:

„Se poate vorbi aici despre o biserică anterioară celei ridicate aici, la Curtea Domnească, de Mircea cel Bătrân pentru fiul său. Cercetările viitoare o vor pune în evidență în această zonă și putem coborî undeva în jurul anului 1350”.

Monezile și obiectele de podoabă vor putea fi admirate de vizitatori în cel mai scurt timp, în cadrul colecției numismatice pe care o deține Muzeul de Istorie.