22.08.2014 00:13

Descoperire arheologică de excepție la Târgoviște

Descoperire arheologică de excepție la Târgoviște
Galerie foto

❚ Descoperirea a fost întâmplătoare și aparține unui student în ultimul an la Facultatea de Arheologie a Universității Valahia din Târgoviște ❚ Defensa de mamut are o lungime de 2,60 metri și ar putea fi admirată de anul viitor la Muzeul de Istorie din Târgoviște ❚ Specialiștii vor încerca să păstreze colțul de mamut în forma și la dimensiunea în care a fost găsit, lucru însă extrem de dificil de realizat

C.D.


Descoperire impresionantă a unui student târgoviștean la Arheologie! În timp ce se plimba pe malul râului Ialomița a găsit un colț uriaș de mamut.

Imediat ce și-a dat seama de importanța descoperirii, tânărul a sunat un profesor să-l ajute la dezgroparea fildeșului. Urmează ca piesa extrem de rară să fie ridicată de reprezentanții Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, iar fildeșul să fie restaurat și expus.

Specialiștii vor încerca să-l păstreze în forma și la dimensiunea în care a fost găsit, lucru extrem de dificil de realizat.

 

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Descoperire impresionantă

Tânărul student a povestit cum culoarea fildeșului a fost cea care i-a atras atenția.

„Mi-am dat seama că este o fosilă după textură. Este prima mea descoperire. Am găsit-o de fapt, pentru că descoperire înseamnă altceva”, ne-a declarat Ionuț Popescu, student în ultimul an la Facultatea de Arheologie a Universității Valahia din Târgoviște.

Lung de 2,60 de metri, defensa de mamut era îngropată parțial într-un strat de humă. Împreună cu studentul, la săpături au participat și câteva cadre didactice de la Universitatea Valahia, care susțin că descoperirea este de mare însemnătate.

„E o descoperire de excepție pentru arheologie, la modul general, nu neapărat pentru arheologia românească. Situațiile sunt extrem de rare. Piesa descoperită aici nu este în context arheologic, dar este o piesă de excepție prin dimensiunile pe care le are. În spațiul românesc astfel de obiecte au mai fost descoperite doar la Ripiceni Izvor și în terasele Dâmboviței. Vorbim despre un colț, o defensă de mamut, ce poate avea o vârstă începând de la 10 mii de ani până la sute de mii de ani. Nu ne putem da seama deocamdată”, a precizat lect.dr. Marian Cosac de la Specializarea Istorie UVT.

„E o situație aparte. Suntem în lunca Ialomiței care a suferit în ultimii 50 de ani numeroase coborâri. Probabil ne vom mai aștepta și la alte descoperiri, nu este însă nimic cert. Noi o să insistăm cu cercetările acestei zone”, ne-a declarat George Murătureanu, de la Universitatea Valahia.

Alexandru Radu, inspector la Direcția Județeană de Cultură Dambovița, a completat:

„Defensa va merge la muzeul local și va completa în mod fericit exponatele din Muzeul de Arheologie. Noi sperăm ca defensa să se poată extrage în integralitate și nu fragmentată”.

Colțul de mamut ar putea fi admirat de vizitatorii Muzeului de Istorie din Târgoviște la începutul anului următor. Până atunci, echipa care a făut descoperirea va extinde săpăturile în zonă.