31.07.2014 00:16

Depozite de date statistice tip portal

Depozite de date statistice tip portal
Galerie foto

❚ Autoritățile publice, operatorii economici și publicul larg au acces la sistemul de raportare în profil teritorial și de vizualizare tip hartă ❚ Aici se regăsesc aproape 90 de indicatori economici și sociali, 40 de indicatori de performanță dezvoltați pe baza surselor de date existente, urmând ca 18 indicatori să fie construiți în baza datelor furnizate periodic de primării

VIOLETA STANCIU


 

Crearea și valorificarea unor depozite de date de tip PORTAL, care să poată fi exploatate în comun de diferiți actori implicați în zona sistemului informațional național, reprezintă una dintre preocupările majore ale Institutului Național de Statistică (INS) și, implicit, ale Direcției Județene de Statistică Dâmbovița.

În momentul de față, utilizatorii de date statistice au la dispoziție baza de date Tempo și portalul E-DEMOS – cu indicatori ai administrației publice locale. Începând cu data de 15 aprilie a.c. INS oferă gratuit tuturor utilizatorilor baza de date Tempo on-line, răspunzând astfel solicitărilor, în număr din ce în ce mai mare, venite din partea utilizatorilor, respectiv instituții publice, mediu de afaceri, cercetători și cetățeni.

 

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Selectarea datelor, foarte detaliată

„Informațiile statistice detaliate sunt disponibile publicului prin intermediul bazei de date Tempo on-line, cu serii de timp anuale, trimestriale, lunare, începând cu anul 1990 și până în prezent, vizate fiind toate domeniile de activitate. Selectarea datelor se poate face la nivel național, teritorial - până la nivel de localitate, pe macroregiuni, regiuni de dezvoltare și județe, medii de rezidență, precum și în funcție de activitățile economice, de vârstă, sex. De asemenea, urmare a finalizării proiectului «Îmbunătățirea capacității administrației publice de măsurare a performanțelor administrative », autorități publice, operatori economici și publicul larg au acces la Portalul EDEMOS. Acesta pune la dispoziție, prin intermediul unui sistem de raportare în profil teritorial și de vizualizare tip hartă, aproape 90 de indicatori economici și sociali și 40 de indicatori de performanță dezvoltați pe baza surselor de date existente, urmând ca 18 indicatori să fie construiți în baza datelor furnizate periodic de autoritățile publice locale, respectiv primării. Se urmărește totodată și responsabilizarea autorităților publice locale. Nici o politică economică nu trebuie gândită în mod abstract, ci pornind de la date statistice. Statistica trebuie folosită și la nivelul autorităților publice locale pentru a avea răspunsuri la probleme cu care se confruntă. Aceste două baze de date se găsesc pe site-ul INS”, ne-a declarat ec. Elena Brezeanu, directorul Direcției Județene de Statistică Dâmbovița.