29.01.2015 00:14

Departamentul pentru Situații de Urgență, la evaluarea unui an de activitate

Departamentul pentru Situații de Urgență, la evaluarea unui an de activitate
Galerie foto

❚ Aceasta s-a desfășurat în sistem videoconferință, iar reprezentanții structurilor MAI, ai Serviciului de Ambulanță și ai colaboratorilor s-au întrunit în Sala Mare a Prefecturii Dâmbovița

PETRE DRĂGUȚOIU


Departamentul pentru Situații de Urgență, ieri, la ora evaluării, exact la un an de la înființare (28 ianuarie 2014). Aceasta s-a desfășurat în sistem videoconferință, iar prezentarea activității a fost făcută de secretarul de stat dr. Raed Arafat în... fața tuturor șefilor și reprezentanților structurilor MAI și de urgență din Dâmbovița, în Sala Mare a Prefecturii.

Au fost prezenți: consilierii prefectului - Alexandru Cosmin și Andreea Spiroiu, prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița – col. Marian Zărnoianu, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi – col. Costel Gavrilă, inspector șef al Inspectoratului de Poliție – comisar șef Danil Zepiși, directorul filialei Dâmbovița de Cruce Roșie – ec. Gheorghe Popescu, inspectorul școlar adjunct al Inspectoratului ªcolar – prof. Ovidiu Băsceanu, șeful Serviciului Județean de Ambulanță – dr. Silviu Gotea. Videoconferința a debutat cu un moment de reculegere, cerut de dr. Raed Arafat „în memoria tuturor eroilor căzuți la datorie în urma chemărilor la situații urgente”.

Au fost trecute în revistă structurile coordonate de Departament direct prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, inclusiv Transportul aviatic, dar și cele coordonate prin inspectorate de urgență și serviciile de ambulanță. A urmat descrierea Planului operațional de combatere a virusului Ebola și cel pentru metrou și tuneluri – desfășurat în colaborare cu experți din Franța. O problemă esențială abordată în videoconferință a fost și cea a reducerii timpului de răspuns la situațiile de urgență.

S-au prezentat și câteva date statistice, date care pot forma o imagine mai exactă a intervențiilor: prim ajutor calificat 87%, la incendii – 5%. Echipajele SMURD au avut o medie zilnică de 841 de intervenții. Dr. Raed Arafat a apreciat colaborarea foarte bună cu Ministerul Apărării Naționale pentru salvarea de vieți cu ajutorul echipajelor de aviație.

A fost prezentată harta punctelor medicale, cu mențiunea că elicopterele de la Iași și Galați execută misiuni și în Republica Moldova. Pregătirea paramedicală se efectuează în 13 centre. Bugetul Departamentului a fost de peste 2 miliarde lei în primul an de activitate. Ministrul Sănătății, dr. Nicolae Bănicioiu, a adresat felicitări Departamentului pentru rezultatele foarte bune obținute în acest prim an de activitate și într-un ritm de lucru perpetuu.

Videoconferința s-a încheiat cu mesajul transmis de ministrul MAI, viceprim-ministrul Gabriel Oprea, mesaj căruia i-a dat citire secretarul de stat Ilie Botoș.