03.07.2015 00:17

Delicatesă din brânză, la un pas de dispariție

Delicatesă din brânză, la un pas de dispariție
Galerie foto

❚ Este vorba despre brânza afumată numită cașcavea, un produs tradițional din zona de nord a județului ❚ O singură roată de astfel de cașcaval necesită aproape 30 litri de lapte și câteva zile de muncă, motiv pentru care tinerii sunt dezinteresați să ducă mai departe tradiția acestei delicatese

CORVIN DUMITRICĂ


Unul dintre cele mai cunoscute și gustoase produse tradiționale din lapte ar putea să dispară. Asta deoarece puțini sunt cei care mai cunosc secretul producerii cașcavelei. Este vorba despre brânza afumată numită cașcavea.

Aceasta se produce de foarte mult timp în zona de nord a județului. Din păcate însă, mai sunt foarte puțini ciobani care cunosc rețeta tradițională. Bătrânii spun că tânăra generație nu mai este interesată să învețe tainele prin care se produce această brânză, iar odată cu trecerea timpului, acest produs ar putea să dispară.

● „Am aproape 80 de ani și fac această brânză din tinerețe. Așa făceau părinții mei, așa făceau bunicii, așa am pomenit. Din păcate, tinerii din ziua de azi nu mai sunt interesați să mai învețe să facă aceasta brânză”.

● „Pentru o roată de 3 kg de cașcaval, folosim aproape 30 litri de lapte. Muncesc aproape 4 zile la o roată de cașcavea. După ce laptele închegat se lasă o noapte întreagă la dospit, a doua zi produsul este mărunțit și băgat în apă fierbinte cu sare. Când se înmoaie poate fi modelat după forma dorită, după care se pune la afumat”.

● „Mai sunt foarte puțini cei care fac brânză afumată. În primul rând în ultimii ani a scăzut foarte mult și numărul animalelor, iar tineretul nu mai vrea să învețe cum se face acest produs”.

● „Venim de la București. De câte ori avem drum pe aici ne oprim și cumpărăm cașcavea. Ne place foarte mult, mai ales că este făcută în casă, nu conține conservanți, este un produs natural”.

La oraș, în piețe și târguri, acest produs este la mare căutare și se vinde foarte scump. Puțini sunt, însă, cei care mai au răbdare și timp să producă această delicatesă.