30.03.2017 00:17

Declarația anuală pentru Fondul de Mediu naște controverse

Declarația anuală pentru Fondul de Mediu naște controverse
Galerie foto

❚ Situația este deja oarecum tensionată între unele primării și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Salubritate, după ce Administrația Fondului de Mediu nu a mai acceptat, ca până acum, ca această declarație anuală să fie transmisă de Asociație, ci a cerut-o de la fiecare unitate administrativă în parte ❚ Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, președinte al ADI Salubritate, s-au cerut oficial explicații de la AFM despre motivul acestei schimbări bruște, iar pentru că solicitarea a rămas până acum fără răspuns, a solicitat ajutor pentru clarificarea situației și senatorului PSD de Dâmbovița, Adrian Țuțuianu

ANA MARIA POPESCU


Legislația în vigoare obligă unitățile administrativ teritoriale să plătească anual la Fondul de Mediu o sumă pentru fiecare tonă de deșeuri menajere pe care o produce și, în acelaș timp, acestea au obligația să depună o declarație în acest sens la autoritățile de mediu. Această obligație nu este una nouă, unitățile administrativ teritoriale o cunosc de ani buni și s-au supus rigorilor legii, numai că în acest an, fără să se cunoască exact de ce, lucrurile s-au complicat și asta pentru că Autoritatea Fondului de Mediu se pare că a modificat puțin regulile privind depunerea declarației anuale, iar unitățile administrativ teritoriale au fost puse într-o situație care le-a cam bulversat.

Multe primării sunt nemulțumite

Din anul 2000, primăriile din județul Dâmbovița s-au constituit în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Reabilitarea colectării, transportului, tratării și prelucrării deșeurilor solide”, adică ADI Salubritate, și-au delegat gestiunea serviciului de salubritate acestei Asociații care s-a și ocupat în fiecare an de depunerea declarației în cauză. Numai că anul acesta, hodoronctronc, Administrația Fondului de Mediu (AFM) a refuzat documentul de la ADI Salubritate și a cerut ca fiecare primărie în parte să depună declarația cu pricina, pentru că așa spune legea. Legislație care în ultimii ani nu a fost modificată cu nimic și care până anul acesta a permis depunerea declarației privind obligațiile de plată la fondul de mediu de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară. AFM a anunțat primăriile că trebuie să depună fiecare în parte această declarație, unele unități administrativ teritoriale au înțeles ce au de făcut și s-au conformat, însă altele, nemulțumite de faptul că trebuie să se ocupe de încă o „muncă” în plus, de care până acum erau grevate, au venit cu jalban proțap la Consiliul Județean Dâmbovița și la conducerea ADI Salubritate pentru a cere explicații. Nu au primit explicații mulțumitoare și asta pentru că nici autoritățile județene nu știu ce s-a întâmplat, de ce brusc a fost schimbată regula, în condițiile în care legislația nu a suferit nicio modificare.

Alin Manole: „Am făcut și noi separat demersuri la Fondul de Mediu, dar nu am primit niciun răspuns”

Potrivit vicepreședintelui CJD, Alin Manole, președinte al ADI Salubritate, s-au cerut oficial explicații de la AFM despre motivul acestei schimbări apărute brusc, iar pentru că solicitarea a rămas până acum fără răspuns, a cerut ajutor pentru clarificarea acestei situații și senatorului PSD de Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.

„Până în acest an, Consiliul Județean Dâmbovița a făcut declarația cu privire la obligațiile de plată la Fondul de Mediu. Anul acesta, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a făcut la fel ca și până acum această declarație cu privire la reducerea cantității cu 15%, numai că am primit un răspuns de la Fondul de Mediu în care ne spune, și indică și niște articole de lege, că autoritățile locale trebuie să facă fiecare, separat, această declarație. Ei au trimis la primării punctul lor de vedere și unele dintre unitățile administrativ teritoriale au făcut declarația, altele au venit la noi, la ADI, să ne întrebe de ce nu am făcut declarația. În esență, noi ne-am respectat obligațiile, acum rămâne ca Fondul de Mediu să decidă conform prevederilor legale. Punctul nostru de vedere este că avem dreptate pentru că legea nu s-a schimbat, cum am făcut în fiecare an aceeași declarație așa am făcut-o și anul acesta, dar de anul acesta AFM nu o mai acceptă. Până acum, declarațiile transmise de ADI Salubritate au fost valabile, au fost acceptate de Fondul de Mediu, tocmai de aceea nu înțeleg ce s-a schimbat de anul acesta nu mai acceptă pentru că legea este mai veche, nu este de acum și nu a apărut nicio modificare legislativă în acest timp care să modifice obligațiile. Am cules părerea de la autoritățile locale, am adăugat și ceea ce credem noi cei de la ADI și am solicitat, prin intermediul senatorului Adrian Țuțuțuianu, un punct de vedere de la Ministerul Mediului. Am făcut și noi separat demersuri la Fondul de Mediu, dar nu am primit niciun răspuns”, ne-a declarat vicepreședintele CJD, Alin Manole, președinte ADI Salubritate.

Adrian Țuțuianu: „ADI Salubritate Dâmbovița a făcut eforturi constante pentru soluționarea situației”

Senatorul PSD de Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a adresat deja o interpelare ministrului Mediului, în cadrul căreia îi aduce la cunoștiință situația cu care se confruntă unitățile administrativ teritoriale și ADI Salubritate, despre controversele care apar în urma acestei situații noi legate de depunerea declarației privind obligațiile de plată la Fondul de Mediu și i-a cerut demnitarului să analizeze situația și să identifice o soluție legală pentru rezolvarea acestei probleme care a suscitat numeroase neclarități la nivelul primăriilor și nu numai.

„Urmare a corespondenței purtate între Consiliul Județean Dâmbovița și AFM, la începutul anului 2017, declarația mai-sus amintită a fost transmisă de către ADI «Reabilitarea colectării, transportului, tratării și prelucrării deșeurilor solide în județul Dâmbovița», în calitate de reprezentant al intereselor, drepturilor și responsabilităților unităților administrativ-teritoriale membre. AFM a transmis faptul că această declarație trebuie depusă de către unitățile administrativ-teritoriale și nu de către ADI, aspect ce contravine statutului de reprezentant al asociației obținut prin acordul membrilor săi. Supun atenției ministrului faptul că de mai bine de un an, ADI Salubritate Dâmbovița a făcut eforturi constante pentru soluționarea situației prezentate, demersurile sale fiind susținute de către CJD, lucru certificat de corespondența amintită. În județul Dâmbovița, subiectul suscită neclarități și controverse la nivelul UAT-urilor. Mai mult decât atât, relația dintre UAT-uri, în calitate de membri ai ADI «Reabilitarea colectării, transportului, tratării și prelucrării deșeurilor solide în județul Dâmbovița», și asociația în sine poate suferi din cauza interpretării, în manieră diferită, a legislației în domeniu. Solicit identificarea unei soluții legale care să recunoască responsabilitatea asociației de a transmite în numele UAT-urilor membre declarația privind obligațiile de plată la fondul de mediu”, se arată în interpelarea adresată ministrului Mediului de către senatorul PSD de Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.