10.09.2019 00:25

Debut de an școlar cu grădinițe noi

Debut de an școlar cu grădinițe noi
Galerie foto

A.V.


Ieri, începutul noului an școlar a adus bucuria reîntâlnirii dintre elevi, părinți și profesori din județul Dâmbovița și nu numai. Iar pentru localitățile Raciu, Dragomirești și Dragodana, ziua de ieri a adus motive în plus de sărbătoare, deoarece în fiecare dintre aceste comunități a fost inaugurată câte o grădiniță. La manifestări a luat parte și președintele Consiliului Județean Dâmbovița - Alexandru Oprea, alături de vicepreședinții Luciana Cristea șii Alin Manole, transmițând felicitări autoritățile locale și succes în noul an școlar atât elevilor, cât și cadrelor didactice. Astfel, ieri, în comuna Raciu, a fost inaugurat obiectivul de investiții „Realizare și dotare Grădiniță, sat Raciu”, în valoare totală de 1.403.316 lei, investiție realizată prin Programul Național de Dezvoltare Locală. La Raciu, președintele Alexandru Oprea a declarat: „Îl felicit pe domnul primar și consiliul local pentru că, înainte de a pune pe hârtie necesitatea de a avea un sediu nou de primărie - pentru că este o clădire veche, s-a gândit la ceea ce este necesar pentru bunul mers al comunității. A investi în educație, a investi în realizarea de drumuri, în sisteme de canalizare, cred că este un act de normalitate (…) Sunt 112 obiective pe PNDL în infrastructura școlară din județul Dâmbovița, investiții ce vor fi finalizate. Aceasta este una dintre ele, iar noi sperăm să avem și altele pe viitoarele programe. Fac parte dintre aceia care cred că educația este o prioritate pentru noi ca popor, iar un popor educat are mai multe șanse de a răzbi în această lume, din ce în ce mai complicată”, a transmis Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița. Tot ieri, în localitatea Decindeni, comuna Dragomirești, a fost inaugurat obiectivul de investiții „Construire Grădiniță cu program redus”, finanțat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în valoare totală 485.564 Euro. Grădinița dispune de 4 săli de clasă. De asemenea, cea de-a treia investiție inaugurată ieri a fost cea din comuna Dragodana, sat Picior de Munte, realizată din buget local, proiect ce a presupus transformarea unei școli în grădiniță. Valoarea acesteia este de 400.000 lei, după cum ne-a transmis Biroul Comunicare, Relații Externe – Consiliul Județean Dâmbovița.

Program investițional pentru Liceul Tehnologic din Tărtășești

Tot ieri, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost prezent, în județul Dâmbovița, la deschiderea anului școlar la Liceul Tehnologic Tărtășești. Însoțit de președintele CJ Dâmbovița – Alexandru Oprea, de președintele executiv al PSD Dâmbovița – Carmen Holban și de vicepreședintele organizației județene social-democrate – Andrei Plumb, ministrul Petre Daea a reiterat importanța învățământului tehnologic pentru consolidarea și dezvoltarea mediului economic românesc. „Vreau să vă felicit că ați rezistat de a lungul vremii. Spun că ați rezistat, pentru că în analizele pe care le-a făcut Ministrul Agriculturii, a constatat că de-a lungul vremii, din 1989 încoace, din 300 de licee agricole ale țării au rămas mai puțin de 60. Iată de ce, decizia guvernamentală, cu o voință politică profundă pentru a elibera de greutăți un sector extrem de important din învățământul țării românești. Ministerul Agriculturii are obligația în baza normelor juridice stabilite să se ocupe de liceele agricole ale țării, acelea care au mai rămas, din nefericire puține. Iată de ce sunt aici, în urma unui ordin comun semnat de Ministrul Agriculturii și Ministrul Educației Naționale, ca acele 58 de licee să intre într-un program investițional. În acest program intră evident și liceul din Tărtășești”, a anunțat ieri ministrul Petre Daea.

Debut de an școlar cu invitați din Castellon, oraș înfrățit cu Târgoviștea

Tot ieri, elevii de la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște și părinții acestora au fost întâmpinați, la festivitatea de deschidere a noului an școlar, atât de cadrele didactice, cât și de reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și de unii dintre parlamentarii de Dâmbovița. Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, a fost primul care a transmis câteva gânduri celor prezenți: ,,În mijlocul nostru se află o delegație a orașului Castellon de la Plana, oraș înfrățit cu municipiul Târgoviște. Membrii delegației mi-au spus că vor să vadă o deschidere de an școlar. Atunci am ales să-i invităm la Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu, această unitate de învățământ este una de elită în cadrul unităților de învățământ târgoviștene. Când spun lucrul acesta mă bazez pe date obiective: opt premii la olimpiadele și concursurile naționale numai în acest an, calificare în lotul național al României pentru olimpiada de matematică. De asemenea, medalia de aur la olimpiada balcanică de matematică. Acest lucru reprezintă numai câteva din exemplele prin care Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu reprezintă una dintre școlile de elită în cadrul educației târgoviștene”. La rându-i, senatorul Adrian Țuțuianu a declarat:„Se spune că educația unui popor se judecă după ținuta pe stradă și am văzut zilele acestea, cu ocazia sărbătorii zilelor Târgovișteiși oameni buni pe stradă și oameni mai puțin buni pe stradă. Și oameni educațiși oameni mai puțineducați. De aceea eu cred că nu trebuie să ne propunem doar să școlarizăm, ci să ne propunem să educăm cu adevărat tânăra generație. Aș vrea să vă mai spun ce zice un proverb chinezesc: Dacă faci planuri pentru 1 an, seamănă grâu; daca faci planuri pentru 10 ani, plantează pomi; daca faci planuri pentru o viața, învață-i și educă-i pe oameni“. Vicepreședintele senatului României, Titus Corlățean, le-a urat succes elevilor în noul an școlar. „Este o zi deosebită și, înainte de orice, aș vrea să vă felicit pentru această deschidere de an școlar. Întotdeauna în prima zi a anului școlar plecăm la drum cu toții, și elevii și cadrele didactice, și părinții cei dragi elevilor, cu speranțe reînointe, cu obiective, unele foarte concrete, pentru că dorim să vedem o evoluție a celor tineri cât mai frumoasă profesional. Din punctul de vedere al valorilor morale, nu este un subiect simplu întro societate românească în care am văzut atacuri tot mai serioase la adresa valorilor morale. Vreau să vă încurajez pe dumneavoastră, pe elevi începând cu clasa a V-a, până la clasa a XII-a, să fiți foarte serioși în școală și vorbesc acum ca și profesor la Universitate din București, pentru că acum clădiți viitorul profesional”, a vorbit Titus Corlățean.