04.10.2022 00:20

De unde ne luăm energia? (I)

De unde ne luăm energia? (I)
Galerie foto

Am intrat într-o nou nebuloasă, în care factura de energie este elementul central al acestei crize. Urmează o perioada dificilă, cu o iarnă care pare mai grea ca cele precedente...

De multe ori ne-am întrebat câtă energie producem și câtă consumăm. Este mult? Este puțin? Ne mai gândeam la potențialul planetei, dar și la gestionarea energiei pentru a ajunge la toată lumea. Era și jocul companiilor energofage, dar strategice pentru economie, care consumau de zeci de ori mai mult decât consumul casnic.

Prețul energie este important, iar în aceste zile ne amintim și mai mult de această teorie economică. Preț de producție, preț de vânzare, subvenții... Cine gestionează piața? Cine se implică în a acorda aceste subvenții? Compentențe locale, naționale, europene? De ce nu, coordonare internațională?

Schimbările climatice au adus în discuție și subiectul energie verde. Dar de unde să o procurăm? Hidro, eolian, protovoltaic, geotermal, sunt multe alternative, dar sunt ele gata să vină cu volumul cerut? Vorbim de investiții mari, chiar structurale, vorbim de inovație și angajament pe termen lung… Mai avem și partea politică, iar specialiștii își aduc aminte de discuția despre taxonomia de anul trecut, prin care încercam să definim energia nepoluantă. Bătălii în adevăratul sens al cuvântului la Bruxelles, în care europenii au decis că energia nucleară este perfectă (la presiunea Franței), dar și gazul (la sugestia Germaniei).

(va urma)

 

 

Dan Luca