19.06.2017 00:18

De pe băncile școlilor, direct în șomaj

De pe băncile școlilor, direct în șomaj
Galerie foto

❚ Din păcate, aceasta este soarta mai tuturor absolvenților de învățământ profesional, liceal și universitar, din județul nostru, dar și de la nivel național, care sunt nevoiți să experimenteze mai întâi statutul de șomer înaintea celui de salariat

VIOLETA STANCIU


De la școală... direct în șomaj! Din păcate, aceasta este soarta mai tuturor absolvenților de învățământ profesional, liceal și universitar, din județul nostru, dar și de la nivel național, care sunt nevoiți să experimenteze mai întâi statutul de șomer înaintea celui de salariat. În următoarele 60 de zile, aceștia sunt așteptați „cu brațele deschise” la AJOFM Dâmbovița, pentru a fi luați în evidență ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă! Astfel, absolvenții de învățământ din promoția anului 2017, care au avut ca dată de absolvire a cursurilor data de 26 mai a.c., trebuie să se prezinte până la data de 25 iulie la sediile AJOFM Dâmbovița, pentru a se înregistra în baza de date ca șomeri neindemnizați. După expirarea celor 60 de zile, ei vor intra efectiv în plată, urmând să primească, pe o perioadă de maxim 6 luni, indemnizația de șomaj de 250 de lei/lună.

„La momentul când se prezintă la noi, absolvenții beneficiază de servicii gratuite de informare și consiliere profesională, de mediere a muncii, de servicii de formare profesională... Deci pot fi înscriși la un curs de calificare, care este gratuit, li se decontează inclusiv cheltuielile cu transportul de la domiciliu până la locația unde se desfășoară cursul de calificare. Totodată, ei sunt înregistrați în baza noastră de date, iar în cazul în care se încadrează în muncă, pot beneficia o primă de încadrare în cuantum de 500 de lei, dacă se încadrează pe perioadă nedeterminată cu contract de muncă și normă întreagă. De asemenea, dacă se încadrează la o distanță mai mare de 15 km de domiciliu și fac naveta până la locul de muncă, atunci pot primi o primă de încadrare în cuantum de 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, timp de 12 luni de la data angajării. Totodată, dacă se încadrează în muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu și dacă își schimbă domiciliul în acea localitate, beneficiază de o primă de instalare în cuantum de 12.500 lei. Dacă persoana respectivă este căsătorită și este urmată la noul domiciliu și de celălalt soț, mai primește 15.500 lei”, a precizat directorul adjunct al AJOFM Dâmbovița, Cezar Dincă.

Subvenții pentru absolvenți

Angajatorii care încadrează în muncă absolvenți, indiferent de nivelul studiilor, pot beneficia de o gamă variată de subvenții. Astfel, subvenția pe absolvent este de 900 lei/lună, timp de 12 luni, iar dacă absolventul respectiv face parte din rândul persoanelor cu handicap subvenția, de 900 de lei/lună, se acordă pe o perioadă de 18 luni. De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată tineri NEET (care nu au un loc de muncă la momentul încadrării, care nu urmează o formă de învățământ sau de pregătire profesională și au vârsta cuprinsă între 16 - 24 de ani) primesc tot o subvenție de 900 de lei, pentru o perioadă de 12 luni. Subvenție se acordă și tinerilor marginalizați (din sistemul de protecție a copilului sau care provin din acest sistem, tineri cu dizabilități, tineri care nu au familii sau ale căror familii nu le pot asigura întreținerea, tineri care au copii în întreținere, tineri care sunt victime ale traficului de persoane). Angajatorii care încadrează în muncă persoane din aceste categorii pot primi timp de 3 ani suma de 1000 lei/lună. „Facilitățile se acordă atât persoanelor care se încadrează în muncă, dar și angajatorilor care încadrează personal din aceste categorii”, a mai arătat directorul adj. al AJOFM Dâmbovița, Cezar Dincă.