21.04.2015 00:25

De 25 de ani, sub blestemul alunecărilor de teren

De 25 de ani, sub blestemul alunecărilor de teren
Galerie foto

❚ În fiecare an, problemele se intensifică și îngrijorarea cetățenilor și a echipei administrative crește, cu atât mai mult cu cât din anii 1990 nu s-a făcut nicio investiție masivă în lucrări de îmbunătățiri funciare ❚ Comuna a câștigat un proiect de 28 miliarde lei vechi la Autoritatea Națională de Îmbunătățiri Funciare, însă banii vin cu țârâita, așa că și investițiile se fac la fel ❚ S-au ridicat câteva baraje și apărări de maluri pe albiile pâraielor, insuficiente pentru a ține piept ploilor din ce în ce mai abundente și naturii tot mai agresive

ANA MARIA POPESCU

 


 

Alunecările de teren dau mari bătăi de cap cetățenilor și autorităților din Văleni Dâmbovița! De ani întregi autoritățile se luptă cu furia naturii, dar pentru că localitatea este situată în zonă de deal, în fiecare an problemele se intensifică și îngrijorarea cetățenilor și a echipei administrative a comunei crește.

În fiecare an, Văleni Dâmbovița este lovită de stihii

Deși în ultimii doi ani s-au investit ceva bani în realizarea de baraje și apărări de maluri pe albiile pâraielor din localitate, acestea sunt insuficiente pentru a ține piept furiei naturii care de la an la an este tot mai agresivă din cauza ploilor abundente și lasă în urmă tot mai multe pagube. Gheorghe Lungu, primarul de la Văleni Dâmbovița, a declarat:

„Am reușit să realizăm o serie de baraje pe albia pâraielor din comună, baraje și apărări de maluri și gabioane care sunt strict necesare, întrucât a trebuit să combatem eroziunea solului și alunecările de teren. Aceste alunecări de teren ne dau foarte multe bătăi de cap, se activează de la an la an diverse alunecări mai vechi sau au loc altele noi. Sunt foarte greu de combătut întrucât din anii ’90 nu s-au mai făcut lucrări de îmbunătățiri funciare”.

Lucrările se mișcă... mai greu decât pământul

Exasperat de situație, primarul localității susține că fenomenul este greu de combătut mai ales că de 25 ani în localitate nu s-au mai făcut niciun fel de lucrări de îmbunătățiri funciare. În ultimii doi ani s-a mai mișcat câte ceva în baza unui proiect „câștigat” de localitate la Autoritatea Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Proiectul, prin care s-au făcut și barajele și apărările de mal, are o valoare de 28 miliarde lei vechi.

Însă până acum s-a folosit doar un sfert din această sumă, întrucât banii vin cu țârâita, așa că și investițiile se fac la fel. Cu toate acestea, edilul localității este mulțumit că totuși se mai face câte ceva și, deși investițiile de până acum sunt mici, tot sunt mai bune decât nimic și, de bine de rău, cu ajutorul lor, s-a mai pus piedică unor alunecări care puneau în pericol gospodăriile.

„Noroc cu un proiect de vreo 28 miliarde lei vechi pe care îl am împreună cu ANIF București, în cadrul căruia am reușit să demarăm aceste lucrări pe albiile pâraielor. Dar pentru că nu am primit toți banii ca să-i putem folosi o dată, primim anual în jur de 5 miliarde lei vechi. Cu barajele pe care le-am făcut, sper eu că am stopat o serie de alunecări de teren și automat nu mai afectează locuințele oamenilor și drumurile locale din comună. Lucrez de 2 ani cu ANIF, am făcut lucrări de 7,5 miliarde lei vechi până acum. Zonele cele mai afectate sunt în Valea Brădulețului, Valea Bienilor, unde cimitirul și biserica au luat-o la vale în 2006, deja am făcut acolo un baraj. Sunt foarte multe alunecări de teren în Văleni Dâmbovița, fiind o comună de deal”.

Zonele cele mai afectate de alunecările de teren sunt Valea Brădulețului, Valea Bienilor, Valea Crinului și Valea Muscelului.