08.11.2017 00:20

Dascălii, cu buzunarele doldora de… promisiuni

Dascălii, cu buzunarele doldora de… promisiuni
Galerie foto

* Majorarea de salariu de 25%, promisă profesorilor, va fi în realitate de 4%, dacă se aprobă trecerea contribuțiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului  * Decontarea navetei este în continuare o problem, inclusiv din cauza operatorilor de transport care refuză eliberarea de adeverințe doveditoare * Nici pe Legea 153, a salarizării unitare, profesorii nu au primit nimic, deși era vorba despre vouchere, de creșterea salariilor cu 20% de la 1 iulie, de norme de hrană etc.  * În plus, dascălii din Dâmbovița mai au de luat pe hotărârile judecătorești două tranșe de salarii: 2017 și 2018

VIRGIL VOINESCU

 


 

Sindicaliștii din învățământul dămbovițean vor să ducă în fața Comisiei de Dialog Social a județului unele aspecte prioritare pentru a fi sprijiniți în rezolvarea unor probleme urgente. Sindicatul, potrivit liderului prof. Emil Poamă, are la acest moment în pregătire o listă de priorități. „Intenția noastă este să ducem în Comisia de Dialog Social, în fața prefectului județului, un material referitor la întreaga problematică din domeniul învățământului dâmbovițean, cu solicitarea de a fi sprijiniți pentru rezolvare de către autoritățile județene”. Prof. Emil Poamă a spus că în mare măsură solicitările sindicaliștilor privesc aceleași aspecte care, de altfel, i-au scos și în stradă pe profesori în data de 2 octombrie în fața Instituției Prefectului Dâmbovița.

„Firmele de transport refuză să elibereze o adeverință privind costul abonamentului de transport auto”

„Am prezentat și atunci o listă de probleme care ar trebui rezolvate urgent și cu care se confruntă învățământul acum. Este vorba despre Legea 153 a salarizării unitare, de punerea în aplicare a unor prevederi din alte legi care nu sunt respectate, apoi problema mai veche a decontării navetei cadrelor didactice. Aici problema o reprezintă faptul că firmele de transport refuză să elibereze o adeverință privind costul abonamentului de transport auto. Or, fără acest document, cadrul didactic nu poate deconta costul călătoriei”, ne-a explicat prof. Emil Poamă. Acesta a spus că, pe lângă problema decontării navetei, o problemă mai ridică și majorarea de salariu de 25% care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

„Aici, din calculele noastre, rezultă că se va resimți doar în proporție de 4%, aceasta pentru că restul banilor vor fi destinați pentru trecerea contribuției din sarcina angajatorului în cea a angajatului. Este o mare problemă pentru cadrele didactice. La fel și majorarea de 50% promisă pentru anul viitor nu va fi, de fapt, 50%. Aceasta deși este prevăzută în programul de guvernare, respectiv 25% la 1 ianuarie 2018 și 25% sau 24% de la 1 martie anul viitor. Sunt probleme pe care noi, sindicatele, vrem să le aducem în discuția Comisiei de Dialog Social”, a spus liderul de sindicat.

„Guvernanții lucrează la fel de fel de formule pentru a obține bani”

Nici pe Legea 153, a salarizării unitare, profesorii nu au primit nimic. „Era vorba despre vouchere, de creșterea salariilor cu 20% de la 1 iulie, de norme de hrană. Nu s-a văzut nimic. Guvernanții lucrează la fel de fel de formule pentru a obține bani. Avem temeri că s-ar putea să nu existe bani nici pentru plata salariilor la sfârșitul anului”, a susținut liderul de sindicat, care consideră că un răspuns mai concludent va veni la rectificarea bugetară din această lună. „Atunci vor trebui alocați și bani pentru salarii și plata tranșei a patra din hotărârile judecătorești pentru care nu s-a mai primit nimic. Rectificarea bugetară va arăta o realitate”, a afirmat prof. Emil Poamă. Dâmbovița mai are de luat pe hotărârile judecătorești două tranșe de salarii: 2017 și 2018. ”La nivel de țară sunt situații diferite. Unii au terminat de luat, alții au mai mult de două tranșe”, a mai subliniat liderul SLÎ Dâmbovița.