19.10.2016 00:20

Dascăli dâmbovițeni, în protest la Ministerul Educației

Dascăli dâmbovițeni, în protest la Ministerul Educației
Galerie foto

❚ Delegația de sindicaliști ai județului Dâmbovița s-a alăturat celor peste 150 de colegi din București și din zonele limitrofe, principala nemulțumire fiind întârzierea cu peste un an a drepturilor salariale câștigate în instanță ❚ Potrivit liderului Sindicatului Liber Învățământ Dâmbovița, prof. Emil Poamă, primăriile susțin că nu au bani, Ministerul Educației se face că plouă, în ciuda promisiunilor, astfel că, la nivel de județ, 4500 de dascăli încă așteaptă banii care nu mai vin…

VIRGIL VOINESCU

 


 

Sindicatul Liber Învățământ (SLÎ) Dâmbovița a participat cu 18 reprezentanți la o pichetare organizată ieri de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLÎ) în fața Ministerului Educației din Capitală. Potrivit liderului SLÎ Dâmbovița, prof. Emil Poamă, acțiunea sindicală „este una punctuală” iar nemulțumirea este legată de privește faptul că, de mai mult de un an, nu au fost plătite drepturile salariale câștigate în instanță. „Avem hotărâri judecătorești de un an de zile și încă nu s-a reușit punerea lor în aplicare, pentru că primăriile refuză, pentru că Ministerul Educației nu se implică, deși au existat promisiuni făcute chiar de ministrul Educației. Suntem azi (n.r. ieri) în fața Ministerului Educației pentru a le atrage atenția că trebuie neapărat rezolvată problema”, ne-a declarat liderul SLÎ Dâmbovița.

Sindicaliștii dâmbovițeni s-au raliat celor aproximativ 150 de colegi din unitățile de învățământ din București și din zonele limitrofe unde există cazuri în care „sunt hotărâri judecătorești câștigate și neplătite de mai bine de un an care, din punct de vedere legal, fiind un drept câștigat în instanță, ar fi trebuit să fie plătit. Aici nu intră, însă, cei care au primit banii prin efectul Legii nr. 85, care a stabilit că se acordă acele drepturi bănești și celor care nu s-au adresat instanței”, a atenționat prof. Emil Poamă. În plus a spus, că pe lângă această nemulțumire, care a fost „motorul” pentru acest protest derulat pe parcursul a trei ore (în inervalul 11.00 – 14.00), sindicali știi și-au arătat și alte nemulțumiri, respectiv față de concursul susținut de directori (ca perioadă și modalitate de organizare și altele). „Dar principala nemulțumire a fost legată de plățile neefectuate pe hotărârile judecătorești și faptul că ministrul Educației Naționale, la o întâlnire anterioară, a promis să rezolve problema dar, până acum, nu a rezolvat nimic”, a adăugat Emil Poamă. La nivelul județului Dâmbovița, sunt aproximativ 4500 de profesori care nu și-au primit drepturile câștigate în instanță.