11.11.2019 00:25

Dâmbovița, prezență la vot peste media națională

Dâmbovița, prezență la vot peste media națională
Galerie foto

❚ Prezența la vot în județul Dâmbovița era, la ora 08.00, de 2,31%. Astfel, județul nostru se clasa pe locul 7 la nivel național ❚ La finalul zilei de ieri, județul nostru se clasa pe locul al 14-lea între celelalte județe, cu o prezență de 49,82% din totalul alegătorilor, totuși peste media națională de 47,66% din numărul total de electori ❚ Au fost 1381 de cereri pentru urna specială în județul Dâmbovița, dintre care circa 600 au provenit de la Penitenciare, peste 100 de la spitale și restul au fost înregistrate de la secțiile de votare ❚ BEJ a raportat un număr foarte mic de incidente, însă a semnalat numeroase probleme organizatorice, dintre care cea mai presantă pare să fie calitatea experților electorali

 

VIOLETA STANCIU

 


 

Primele date de tip exit-poll de aseară, prezentate de Sociopol la ora 21:00, indicau următoarele procente obținute în primul tur de scrutin de candidații la prezidențiale: Klaus Iohannis (PNL): 42%; Viorica Dăncilă (PSD): 18%; Dan Barna (USR) 16%; Mircea Diaconu (independent susținut de ALDE/PRO România) 10%; Theodor Paleologu (PMP) 5% ș.a.

Filmul prezenței la vot în Dâmbovița

● Prezența la vot în județul Dâmbovița era, la ora 08.00, de 2,31%. Astfel, județul nostru se clasa pe locul 7 la nivel național. În Dâmbovița au funcționat 433 de secții de votare. ● La ora 11, potrivit BEC, în județul Dâmbovița a fost o prezență la vot de 14,8% din totalul alegătorilor. ● La ora 13, conform datelor Biroului Electoral Central, în județul nostru a fost o prezență la vot de 22,61% din totalul alegătorilor. Prezența în mediul urban era de 32,7%, iar în mediul rural de 63,6%. ● La ora 15, după cum a transmis Biroul Electoral Central, în județul Dâmbovița a fost o prezență la vot de 30,53 % din totalul alegătorilor. ● Tot Biroul Electoral Central anunța la ora 17 că în județul Dâmbovița a fost o prezență la vot de 40,31 % din totalul alegătorilor. În mediul urban, au votat un număr de 54.443 de votanți, iar în mediul rural 117.549. ● La ora 21:00, ora închiderii urnelor, potrivit datelor BEC, prezența la vot în județul Dâmbovița a fost de 49,82% din totalul alegătorilor, clasându-se pe locul al 14-lea între celelalte județe. La nivel național, prezența la vot a fost de 47,66% din numărul total de electori. Așadar, județul Dâmbovița s-a plasat peste media națională a prezenței la vot.

BEJ, între problemele organizatorice și cele electorale

Până la ora 13.00, la nivelul județului Dâmbovița, nu s-au înregistrat probleme deosebite în ceea ce privește desfășurarea procesului electoral pentru alegerea președintelui țării! Acesta este și motivul pentru care, în prima conferință de presă a Biroului Electoral Județean Dâmbovița, de la ora prânzului, Narcis Erculescu, președinte BEJ Dâmbovița, s-a rezumat la a spune că cele 3-4 sesizări înregistrate privesc chestiuni minore... care erau date deja spre verificare. În lipsa reclamațiilor serioase, președintele BEJ Dâmbovița a vorbit despre problemele organizatorice care au existat și care speră că vor fi eliminate până la următoarele alegeri, referindu-se în mod special la calitatea experților electorali... De asemenea, de la acesta am aflat că peste 1381 de persoane au solicitat urna mobilă, pentru a putea vota, iar dintre acestea 600 au provenit de la persoanele privative de libertate din cadrul penitenciarelor de pe raza județului, iar 100 de solicitări au venit de la spitalele din județ. „În județul Dâmbovița sunt organizate 433 de secții de votare și sunt înscriși în lista electorală permanentă 425.942 de alegători. Au fost înregistrate 1381 de cereri pentru urna specială, iar dintre acestea circa 600 provin de la Penitenciare, peste 100 de la spitale și restul au fost înregistrate de la secții. Lucrurile se desfășoară fără probleme, fără incidente majore până în prezent. La Răcari, de dimineață, a fost o problemă în sensul că listele electorale permanente au fost listate cu o anumită problemă la imprimantă, ele au fost înlocuite imediat ce s-au deschis secțiile și a fost reluată procedura de vot fără probleme. Alte incidente majore nu avem. Au fost 3-4 sesizări, dar chestiuni minore care au vizat problemele de la Răcari, că anumite persoane ar sta în jurul localului secțiilor de votare sau că s-ar mai transmite mesaje prim sms pe telefoane, chestiuni care sunt în curs de verificare...”, a precizat președintele BEJ Dâmbovița, judecător Narcis Erculescu.

„Punând în balanță costurile de transport sau calitatea experților electorali, eu cred că ar trebui să primeze calitatea experților electorali” ,

,A existat însă o muncă destul de consistentă în ceea ce privește desemnarea operatorilor de calculator și în principal a locțiitorilor și al președinților. Am avut, la președinți, peste 117 înlocuiri, la locțiitori 113 înlocuiri, iar la operatorii de calculator 39. De ce au fost atât de multe înlocuiri? Pentru că, după cum știți, desemnarea acestora se face fie în folosirea unei aplicații electronice create de către Autoritatea Electorală Permanentă și gestionată de către aceasta. Tragerea la sorți se face după cele două criterii prevăzute în lege, criteriul domiciliului sau al apropierii de domiciliu și criteriul studiilor, numai că din combinarea celor două criterii a rezultat o calitate, în unele situații, destul de slabă a experților electorali, de unde și foarte multe situații de înlocuire a acestora. Sperăm ca aceste lucruri să fie îmbunătățite pentru urnătoarele alegeri, când, credem noi, ar trebui să se renunțe la acest criteriu, de domiciliu. Rațiunea pentru care acest criteriu a fost introdus a fost aceea de a diminua cumva costurile legate de transport deși costurile de transport în ponderea cheltuielilor legate de organizarea unui ciclu electoral sunt destul de mici și atunci punând în balanță costurile de transport sau calitatea experților electorali eu cred că ar trebui să primeze calitatea experților electorali...”, a declarat Narcis Erculescu, președintele Biroului Electoral Județean Dâmbovița, în conferința de presă de la BEJ Dâmbovița.

Probleme electorale la Titu

„Partidul Social Democrat - Organizația Dâmbovița informează opinia publică cu privire la următoarele: La secția de votare 125 Sălcuța, Titu, președintele secției de votare a cerut membrilor secției să semneze în alb procesele verbale care urmează să se încheie după numărarea voturilor. Acestea au fost semnate de membrii secției cu excepția reprezentantului PSD. Reprezentantul PSD a formulat o întâmpinare către președintele secției de votare, în urma căreia acesta a luat decizia de anulare a proceselor verbale semnate, urmând a fi întocmite altele, la finalul procesului electoral, în conformitate cu prevederile legale”, se arată într-un comunicat de presă remis ieri redacției noastre de PSD Dâmbovița. Aleșii locali, la vot.

Mesaje pentru alegători

Cristian Daniel Stan, primarul Târgoviștei: „Am votat în primul rând pentru viitorul copiilor noștri, am votat candidatul care a ajutat municipiul Târgoviște și, nu în ultimul rând, am votat pentru o țară a românilor”. Rovana Plumb, președinte PSD Dâmbovița: “Am votat cu inima pentru viitorul fiecăruia dintre noi, pentru viitorul copiilor și nepoților noștri, am votat pentru candidatul la președinție care a demonstrat până acum prin fapte că drepturile noastre sunt apărate și care a promovat în permanență bunăstarea. Dumnezeu să ne ajute!”.

Carmen Holban, deputat PSD: ,,Am venit azi la vot cu inima deschisă pentru a vota candidatul pe care îl iubesc și care o să mă reprezinte, pentru o Românie mai bună, pentru România copiilor noștri, pentru o Românie în care să avem ce pune pe masă, pentru o Românie în care bunicii noștri să fie fericiți, pentru o Românie în care copiii noștri să învețe așa cum își doresc, pentru o Românie a binelui. Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

Alexandru Oprea, președinte CJD: „Am votat cu speranța că România trebuie să se îndrepte într-o direcție bună, am votat pentru un președinte muncitor, am votat pentru un președinte care nu împarte românii în ai lui și ai altora, am votat pentru un președinte care să ne reprezinte și să ne facă cinste ca și români”.

Adrian Țuțuianu, senator Pro România: "Am votat cu gândul la România, cu un gând legat de cei cinci ani de zile care urmează și care vor fi determinanți pentru evoluțiile noastre pe termen foarte lung. Am votat pentru un președinte care să-și asume rolul de mediator între puterile statului, între stat si societate, pentru un președinte care sa, pentru un președinte care sa cheme la discutii pe toti cei din societatea românească și care să asigure o normalitate a vieții publice și o țară în care să ne putem simți cu toții bine. Sunt bucuros că foarte mulți români la vot. De asemenea, sunt bucuros că foarte mulți dâmboviteni au votat până la această oră…peste 6.000 și ceva din statistica oficială"

Titus Corlățean, senator PSD de Dâmbovița: „Am votat cu optimism pentru un președinte care știe să arate respect pentru toți românii. Pentru un președinte care știe să respecte identitatea noastră românească și creștină. Pentru un om muncitor, susținător al familiei, care să unească energia națiunii române. Pentru un președinte care să ne reprezinte cu demnitate în relațiile externe ale României și care să susțină un viitor comun pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. În același timp, am votat împotriva candidaților care au arătat dispreț pentru categorii largi de cetățeni români, care au răspândit multă ură și venin și au generat dezbinare în societatea românească, împotriva celor care au abuzat de banii contribuabilului român pentru a-și petrece interminabile concedii în lux, împotriva leneșilor naționali și împotriva mincinoșilor și penalilor care i-au manipulat pe români”.