25.08.2016 00:25

Dâmbovița, ocolită la rectificarea bugetară

Dâmbovița, ocolită la rectificarea bugetară
Galerie foto

❚ „Este prima dată în ultimii câțiva ani când Consiliul Județean sau unitățile administrativ teritoriale nu primesc nici un fel de bani la rectificare din impozitul pe venit și TVA (…) Situația e dramatică la foarte multe primării”, a punctat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu ❚ Administrația județeană va face tot posibilul pentru a da o mână de ajutor primăriilor care au în desfășurare proiecte pe fonduri europene, dar din lipsă de bani nu le pot finaliza

VIRGIL VOINESCU

 


 

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu a atras atenția, în cadrul ultimei ședințe a forului administrativ județean, asupra unei modificări legislative care a exclus atât consiliile județene, cât și unitățile administrativ teritoriale de la alocarea de bani din impozitul pe venit și TVA la rectificarea bugetară, lucru necunoscut însă de unii primari. Totodată a punctat faptul că are în vedere să acorde sprijin, în măsura în care va putea, unor unități administrativ teritoriale, de exemplu Malu cu Flori și Pietrari, care nu au resurse să închidă proiectele cu finanțare europeană pe care le au în desfășurare, fiind în imposibilitatea de a face plăți și apoi să recupereze banii, aici fiind vorba de sume cuprinse între 7 și 9 miliarde lei.

„Este prima dată în ultimii câțiva ani - dar în orice caz nu cred că în ultimele trei mandate să se fi întâmplat - când Consiliul Județean sau unitățile administrativ teritoriale nu primesc nici un fel de bani la rectificare din impozitul pe venit și TVA. Primim niște bani pentru consumul de fructe în școli, pentru învățământul special și protecția copilului. Situația e dramatică la foarte multe primării. Precizez că nu există primărie care să nu fi făcut solicitări la Consiliul Județean să i se aloce bani pentru diverse. Îmi pare rău că trebuie să spun, dar nici primari mai vechi și nici primari mai noi nu au habar de Lege. Primarul de la Glodeni a cerut bani să curețe podelele de la școală sau altul să-și cumpere mături și materiale de curățenie. Am arătat că noi dăm bani cum spune Legea: din impozitul pe venit, din TVA și mai dăm bani pe asocieri”, a explicat președintele CJD, Adrian Țuțuianu.

Potrivit acestuia sunt și primării care au în derulare proiecte finanțate din fonduri europene care sunt încă nefinalizate din lipsă de bani, pentru ele existând riscul să dea toți banii înapoi dacă nu vor reuși să le finalizeze.

„Avem câteva primării care au în derulare proiecte cu finanțare europeană, exemplu: Malu cu Flori și Pietrari, pe care nu le pot închide pentru că nu au resursele necesare să facă plăți si apoi să recupereze banii. Vorbim de câte 7-8-9 miliarde de lei. Nu știu cum voi rezolva, dar o să fac o discuție cu CEC-ul și dacă vom putea să le dăm o mână de ajutor pentru închiderea acestor proiecte o vom face. Altfel, vor trebui să dea toți banii înapoi. De asemenea, avem și primării care au datorii acumulate într-un fel pe care nu-l înțeleg”, a precizat președintele CJD, Adrian Țuțuianu.