17.06.2016 00:16

Dâmbovița, mai puțin atractivă pentru investitori

Dâmbovița, mai puțin atractivă pentru investitori
Galerie foto

❚ La Administrația Finanțelor Publice Dâmbovița au rămas doar contribuabilii mici ❚ Există riscul ca investitorii străini să se gândească de două ori înainte de a băga bani într-un județ cu o putere economică redusă ❚ „Prin plecarea contribuabililor mijlocii, ne-au luat din capacitatea de încasare, undeva între 40-45 milioane de lei”, a precizat directorul Fiscului dâmbovițean, Emilian Rusu

VIOLETA STANCIU


Administrația Finanțelor Publice Dâmbovița resimte lipsa contribuabililor mijlocii, care, din acest an, au trecut în administrarea Direcției Regionale a Finanțelor Publice Ploiești! În condițiile în care marii contribuabili dâmbovițeni la bugetul statului, adică societățile de pe teritoriul județului nostru care virează cele mai mari sume la Fisc, se află de ceva timp în administrarea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili de la nivelul Capitalei, fiscul dâmbovițean trebuie să se mulțumească doar cu micii contribuabili. Singurul care are de pierdut de pe urma acestor „mișcări de trupe” în plan fiscal este chiar județul Dâmbovița. Nu de alta, dar există riscul ca, privind cifrele, investitorii străini să se gândească de două ori înainte de a băga bani într-un județ cu o putere economică redusă.

„Este adevărat că se resimte lipsa contribuabililor mijlocii. Nu suntem neapărat supărați, dar în 2013 ajunsesem un județ care colecta 85-90 milioane de lei, iar în 2015, la sfârșitul anului, atinsesem o medie de 120 milioane de lei. Era un semn bun că județul Dâmbovița se descurcă, merge bine, iar acest lucru contează foarte mult pentru oamenii de afaceri, pentru Guvern, pentru celelalte organizații guvernamentale și nonguvernamentale. Când un județ merge bine, este un semnal bun că se poate investi... Acum, prin plecarea contribuabililor mijlocii, ne-au luat din capacitatea de încasare, undeva între 40-45 milioane de lei. Deci este vorba de 40% din totalul societăților comerciale și gândiți-vă că sunt firme bune care plăteau voluntar, pe care nu trebuia să le executăm silit. Aceștia veneau și plăteau voluntar la bugetul statului”, ne-a declarat directorul Administrației Finanțelor Publice Dâmbovița, ec. Emilian Rusu.

„Noi speram să nu se ajungă aici, dar din păcate s-a ajuns”

Măsura de „plecare” a contribuabililor mijlocii la nivel de Regiune a fost luată de mult timp, numai că ea a fost ratificată prin Memorandum și pusă în practică din primăvara acestui an. Chiar dacă o parte din banii colectați la Regiune se întorc la nivelul județului, principalul inconvenient resimțit chiar de agenții economici respectivi este că trebuie să bată drumul până la Ploiești pentru a obține documentele fiscale de care au nevoie.

„Măsura a fost ratificată prin Memorandum... Noi speram să nu se ajungă aici, dar din păcate s-a ajuns. Sigur că se întorc din bani, pentru că societățile au codul fiscal tot pe Dâmbovița. Anul trecut, la un moment dat, am luat din TVA-ul pe care l-am dus la bugetul de stat mai mult decât am colectat. Deci ne-a dat Guvernul mai mult TVA decât reușisem noi să colectăm. Deci nu este problema că nu se mai întorc banii aici... Problema este că nu mai apare administrat de AFP Dâmbovița. Și mai este o problemă: la agenții economici. Aceștia sunt nemulțumiți și ne spun nouă că de ce trebuie să se ducă la Ploiești pentru a obține un certificat fiscal, când puteau să-l ia de aici? Cu timpul lucrurile se vor rezolva și toate aceste hârtii se vor lua direct de pe Internet, pentru că sunt programe speciale în acest sens”, a mai punctat reprezentantul fiscului dâmbovițean.