29.07.2016 00:25

Dâmbovița lovită de secetă

Dâmbovița lovită de secetă
Galerie foto

❚ Aceasta este resimțită cel mai mult de fermieri, care își plâng munca din primăvară, când ploile nu mai conteneau, „topită” acum sub valul de căldură ❚ Culturile de porumb sunt cele mai afectate și, exact în perioada când boabele aveau nevoie de apă, mulți agricultori au decis să secere lanurile și să dea porumbul chinuit de secetă la animale ❚ „Bani cheltuiți degeaba. Efectiv am îngropat banii. Nu o să mai recuperăm nimic”, „A fost o primăvară ploioasă și porumbul era foarte bine crescut. Acum, din cauza secetei, toată cultura este compromisă. Nu știu ce o să mai recuperăm”; „De irigat nici nu se poate pune problema. Nu avem instalații, nu avem sursă de apă în apropiere. Nu putem să irigăm”, se plâng fermierii dâmbovițeni ❚ Iar veștile meteo nu sunt deloc bune: toată țara este sub informare meteo de caniculă până pe 31 iulie

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Lipsa precipitațiilor și valul de căldură excesivă din ultima perioadă afectează culturile de porumb. Dacă în primăvară acestea au beneficiat din abundență de apă, datorită ploilor care păreau că nu se mai termină, de mai bine de o lună în județul Dâmbovița și nu numai nu a mai plouat. Cele mai afectate din cauza secetei sunt culturile de porumb, care în această perioadă ar avea mare nevoie de apă. Agricultorii sunt foarte îngrijorați și spun că, dacă în cel mai scurt timp nu va ploua, culturile de porumb pot fi compromise în totalitate.

„Nu se mai poate face nimic”

Văzând că nu mai sunt speranțe de ploaie și că porumbul nu mai crește, foarte mulți dintre agricultori au decis să secere lanuri întregi pentru a-l da spre consum animalelor. ● „De mai bine de o lună nu a mai plouat. La început culturile arătau foarte bine. A fost o primăvară ploioasă și porumbul era foarte bine crescut. Acum, din cauza secetei, toată cultura este compromisă. Nu știu ce o să mai recuperăm.” ● „Bani cheltuiți degeaba. Efectiv am îngropat banii. Nu o să mai recuperăm nimic. Eu nu cred că o să mai cultiv în anii viitori. Nu mai este ce a fost. Nu se mai irigă, s-a distrus tot.” ● „Exact în această perioadă porumbul avea cea mai mare nevoie de apă. Este perioada când bagă bob. Am muncit tot anul la aceasta parcelă cu porumb. Am cheltuit și foarte mulți bani, iar acum...” ● „Mi-am dat seama că nu se mai poate face nimic și am început să-l tai și să-l dau la animale. Oricum, porumb nu o să mai scot de aici. Încă de acum două săptămâni avea nevoie de apă. Fără ploi nu se face nimic.” ● „Mai sunt culturi care au fost însămânțate mai târziu și pentru care nu ar fi târziu nici acum să plouă. Dar, din păcate, din câte am auzit nu sunt speranțe ca în curând să plouă. Așa că o să se distrugă și acestea. De irigat nici nu se poate pune problema. Nu avem instalații, nu avem sursă de apă în apropiere. Nu putem să irigăm.” În aceste condiții, ca de obicei, țăranii sunt la mila lui Dumnezeu, pentru că fără ploaie nu vor mai recupera nimic din culturi.

Seceta, problemă națională

Seceta este un subiect fierbinte, la propriu, și la nivel național, premierul Dacian Cioloș cerându-le vicepremierului Vasile Dâncu și ministrului Agriculturii Achim Irimescu să pună în discuție problemele cauzate de lipsa ploilor în videoconferința cu autoritățile locale care a avut loc ieri. Totodată, meteorologii nu au deocamdată vești bune pentru micii fermieri. Potrivit Agerpres, Administrația Națională de Meteorologie a emis, ieri, o informare meteo de caniculă, disconfort termic și instabilitate atmosferică, valabilă la nivelul întregii țări, în intervalul 28 - 31 iulie.

În zilele de 29, 30 și 31 iulie a.c., în regiunile extra-carpatice, valul de căldură se va extinde și se va intensifica. În zonele de câmpie și podiș din Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea, vremea va fi caniculară, iar la orele prânzului se vor înregistra local temperaturi maxime de 36 - 37 de grade. În cursul nopților, minimele termice se vor situa abia în jurul a 20 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități în Câmpia Română, dar pe arii restrânse și în restul teritoriului. Chiar dacă local sunt posibile averse, izolat torențiale, acestea se vor manifesta mai ales în regiunile vestice, nordice și centrale, iar sâmbătă și duminică (30 și 31 iulie) îndeosebi în est, centru și zona de munte.