16.02.2017 00:25

Dâmbovița, județul cu cel mai mare potențial de dezvoltare din România

Dâmbovița, județul cu cel mai mare potențial de dezvoltare din România
Galerie foto

❚ „Este datoria autorităților publice județene și locale să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a pune în valoare acest potential”, a declarat președintele CJD, Alexandru Oprea ❚ Studiul experților de la Banca Mondială, care a cuprins toate județele țării, cataloghează Dâmbovița ca fiind partea inimii economice a țării, „zona de acces de o oră cu mașina în jurul Bucureștiului adună 25% din populația României, generează 50% din veniturile firmelor din România, iar potențial pentru urbanizare este extrem de puternic” ❚ Studiul cuprinde și o serie de recomandări pentru autoritățile publice locale și județene, care se referă la planificarea spațială, elaborarea unor planuri de amenajare a teritoriului pentru încurajarea investițiilor străine, parteneriate cu județele vecine, o mai bună conectare și integrare în zona metropolitană a Bucureștiului

VIOLETA STANCIU

 


 

Vești bune pentru județul Dâmbovița! Un studiu recent realizat, la nivelul tuturor județelor din România, de către reprezentanții Băncii Mondiale, arată că Dâmbovița are cel mai mare potențial de dezvoltare dintre județele țării. Subiectul de mare actualitate, care a fost abordat și detaliat de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, la conferința de presă din această săptămână, se dorește a fi totodată și un mijloc eficient de impulsionare a unităților administrativ teritoriale și a tuturor factorilor responsabili din județ pentru adoptarea deciziilor care se impun pentru dezvoltarea zonei.

„Dâmbovița beneficiază de densitate demografică, iar densitatea economică este sub potențial”

„Datele studiului sunt extrem de relevante și reflectă potențialul de dezvoltare al acestui județ. Este de datoria autorităților publice județene și locale să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a pune în valoare acest potențial... În acest sens am dispus colegilor mei din aparatul CJD ca din structura planului de amenajare a teritoriului să facem niște planuri zonale, cel puțin pe zona de la Târgoviște în jos, să solicităm UAT-urilor disponibilul de teren pe ceea ce înseamnă potențialul de dezvoltare și să gândim la nivelul arhitecturii județene ceea ce înseamnă infrastructura conexă, respectiv apă, canal, drumuri de acces, alimentare cu energie electrică. În ceea ce privește acest studiu, județul Dâmbovița este catalogat ca fiind partea inimii economice a României, zona de acces de o oră cu mașina în jurul Bucureștiului adună 25% din populația României și generează 50% din veniturile firmelor din România. Acest avantaj trebuie exploatat la maximum de către noi și plus de asta județul Dâmbovița mai are o calitate – are una dintre cele mai dense zone rurale din România și potențial pentru urbanizare extrem de puternic. Județul Dâmbovița beneficiază de densitate demografică, iar densitatea economică este sub potențial”, a precizat președintele CJD, Alexandru Oprea.

Fabrica de la Ulmi, „pol” de deschidere a județului

De asemenea, studiul Băncii Mondiale pentru județul Dâmbovița cuprinde și o serie de recomandări pentru autoritățile publice locale și județene. Acestea se referă la planificarea spațială, elaborarea unor planuri de amenajare a teritoriului pentru încurajarea investițiilor străine, parteneriate cu județele vecine pentru realizarea unor deziderate comune, o mai bună conectare și integrare în zona metropolitană a Bucureștiului. În acest sens, președintele CJD, Alexandru Oprea a dat ca exemplu viitoarele investiții care se prefigurează la orizont, respectiv fabrica de la Ulmi, cât și fabrica pentru piese ce vor furniza componente și pentru alții, care vor constitui un puternic „pol” de deschidere a județului. „În ceea ce privește infrastructura conectivă, sunt susținute proiecte majore propuse în Masterplanul de Transport și mă refer la Drumul Expres Ploiești – Moreni – Târgoviște – Găești, susținerea celorlalte proiecte majore din Masterplanul de Transport, respectiv cale ferată rapidă București – Pitești, modernizare Drum Trans-Regio Sinaia – Pucioasa – Târgoviște – București, modernizare Drum Trans-Regio Corbii Mari – Titu – Tărtășești, modernizarea Gării Târgoviște, plus drumurile județene. La nivelul drumurilor județene, cel mai mare trafic pe zi se înregistrează în zona de sud către Târgoviște – Moreni și Pucioasa, aproape pe întreaga arie a județului, cu excepția zonei de nord, fiind deservite peste 450.000 de persoane. Avem drumuri județene cu legătură directă la rețeaua TenT. Deci sunt câteva lucruri cuprinse în acest studiu extrem de interesante, iar fiecare localitate din județul Dâmbovița este analizată din punct de vedere al dezvoltării locale”, a conchis președintele CJD, Alexandru Oprea.