19.08.2014 00:15

Dâmbovița își ia de la soare 30-50% din necesarul de energie

Dâmbovița își ia de la soare 30-50% din necesarul de energie
Galerie foto

❚ Valorificarea energiei solare prin intermediul panourilor fotovoltaice a început să câștige din ce în ce mai mult teren în județul nostru, unde ele ocupă deja suprafețe întinse ❚ Mai nou, se cer acorduri de la Ministerul Agriculturii pentru ocuparea terenurilor respective pe care nu se mai produce hrană, ci energie electrică ❚ Potrivit directorului Societății de Distribuție a Energiei Electrice Dâmbovița, ing. Paul Dinu, există totuși o problemă: „Nu știm s-o stocăm. Există posibilitatea de stocare, numai că este o industrie de pionierat”

 

VIOLETA STANCIU


 

Folosirea energiei regenerabile, o prioritate a UE, dar și a României, s-a adaptat din mers noilor provocări! Valorificarea energiei solare prin intermediul panourilor fotovoltaice a început să câștige din ce în ce mai mult teren în județul Dâmbovița, unde ele ocupă deja suprafețe întinse.

Acesta este și motivul pentru care, mai nou, se cer acorduri de la Ministerul Agriculturii, pentru ocuparea suprafețelor respective pe care nu se mai produce hrană, ci energie electrică.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

„Pentru noi a fost o adevărată provocare”

În opinia directorului Societății de Distribuție a Energiei Electrice Dâmbovița, ing. Paul Dinu, singura problemă pe care o ridică în prezent energia solară este imposibilitatea stocării ei, dar se caută soluții de rezolvare, întrucât momentan aceasta este o industrie de pionierat.

„O singură problemă avem noi, ca operatori de distribuție mai puțin, ca sistem energetic mai mult – nu știm s-o stocăm. Ea se produce ziua, dar vârful de sarcină este spre seară, când se folosește intens iluminatul. Dar în momentul în care se va stoca, va fi o alternativă, va da o independență energetică totală țării. Între 30-50% din energie se produce din energia solară. Există posibilitatea de stocare, numai că este o industrie de pionierat. Sunt acumulatoare care asigură energia timp de 24 ore pentru o localitate de 20.000 de locuitori. Deci se stochează și 24 ore se poate asigura funcționarea. Problema nu se pune ziua, când se produce, ci noaptea. Sunt investiții mari. Și pentru noi a fost o adevărată provocare pentru că a trebuit să plecăm de la câteva surse mari, cunoscute – marile termocentrale, hidrocentrale, care erau în câteva locuri din țară (excedent în Oltenia și Muntenia și deficit în Moldova), iar acum aceste surse s-au împrăștiat peste tot, ceea ce este un lucru foarte bun. ªtiam că energia vine dintrun punct și pleca în 10 sate, acum vine din 10 sate, dar și din punctul respectiv. Trebuie să luăm măsuri de protecție adecvate, pentru că avem și riscuri distribuite”, a precizat ing. Paul Dinu, directorul Societății de Distribuție a Energiei Electrice Dâmbovița.

În momentul de față, puterea cerută (consumată) în județul Dâmbovița oscilează între 120-180 Megawați, în condițiile în care 60 Megawați se produc deja în cadrul acestor centrale fotovoltaice.