11.02.2016 00:25

Dâmbovița: Finanțări de 25 milioane lei din necesarul de 41 milioane

Dâmbovița: Finanțări de 25 milioane lei din necesarul de 41 milioane
Galerie foto

❚ Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, consideră că suma alocată este bună, dar este ferm convins că rectificarea bugetară va aduce județului cele peste 41 de milioane de lei necesare pentru încheierea tuturor lucrărilor ❚ În timp ce conducerea CJD speră să obțină, într-un final, suma completă pentru a se încheia investițiile, o analiză a lucrărilor arată că există localități cu mari probleme și asta pentru că autoritățile locale se mișcă foarte greu

VIOLETA STANCIU

 


 

Eforturi susținute pentru atragerea de fonduri în județ! În acest sens conducerea Consiliului Județean Dâmbovița a purtat deja o serie de discuții la Administrația Fondului de Mediu în vederea finanțării în continuare a lucrărilor programate. La momentul actual, pentru județul Dâmbovița, există în bugetul Administrației Fondului de Mediu o alocare de 25.037.447,04 lei, aferentă primelor șase luni din acest an, în condițiile în care nevoia de finanțare pentru finalizarea tuturor investițiilor programate se ridică la suma de 41.069.274,02 lei.

Președintele CJD, Adrian Țuțuianu, consideră suma alocată bună, dar este ferm convins că rectificarea bugetară va aduce județului cei peste 41 de milioane de lei necesari pentru încheierea tuturor lucrărilor. Pentru o corectă informare, președintele CJD a prezentat lucrările aflate în curs de execuție, și nu numai, sumele necesare finalizării acestora, dar și problemele cu care se confruntă în unele localități, unde se pare că autoritățile publice locale nu au înțeles încă menirea pe care o au față de cei care i-au ales în funcțiile respective. Astfel, dacă în comuna Cornești rețelele de canalizare și stația de epurare sunt realizate în proporție de 80%, rămânând la decontat lucrări de 1.747.275,98 lei, în comuna Crângurile lucrările la stația de epurare au fost suspendate, la solicitarea beneficiarului.

„Cu toate eforturile pe care le-am făcut până astăzi, nu am reușit să conving administrația de la Crângurile să reia acest proiect, iar motivele nu le cunosc”, a punctat președintele CJD.

La Hulubești, lucrări ba, consultanță da

Un caz asemănător este în comuna Hulubești, unde înființarea rețelei de canalizare și a stației de epurare sunt la stadiul „zero” de execuție, lucrarea fiind estimată la 2.099.909,28 lei.

„Din motive care îmi scapă, Primăria Hulubești a refuzat anul trecut să deruleze cu celeritate procedurile de achiziție publică. În schimb, a plătit foarte multă consultanță pe acest subiect și sper eu ca instituțiile statului să verifice cu atenție care sunt motivațiile”, a semnalat șeful forului administrativ județean.

De asemenea, acesta a ținut să precizeze că, în prezent, se lucrează de zor la Cornești, Malu cu Flori și Mătăsaru.

„Pentru comuna Malu cu Flori, avem înființare sistem de canalizare și extindere rețea de alimentare cu apă, lucrări executate 20%. Mai sunt de decontat lucrări de 2.545.637,99 lei. În comuna Mătăsaru, rețelele de canalizare și stațiile de epurare din satele Odaia Turcului, Mătăsaru și Crețule ști sunt executate 80% și mai avem de decontat 4.455.630,77 lei. La Poiana, avem sistem de canalizare ape uzate menajere în satele Poiana și Poienița, unde lucrările sunt executate 90%. Restul de finanțat este de 2.566.227,79 lei, iar pe data de 15.02.2016 se va depune cererea de plată”, a menționat președintele CJD, Adrian Țuțuianu.

Probleme cu stația de epurare de la Slobozia Moară

Probleme mai sunt și la Răcari, Slobozia Moară și Uliești, pe care conducerea CJD speră să le depășească.

„La Răcari, avem sistem de alimentare cu apă și canalizare, dar a fost nevoie de refacerea proiectului pentru că era unul vechi din anul 2008- 2009. Investiția se ridică la valoarea de 5.882.347 lei, dar stadiul fizic de realizare a lucrărilor este «zero». La comuna Slobozia Moară, avem stație de epurare a apei uzate. Lucrarea este realizată 50%, ar mai fi lucrări de 2.146.426 lei. Trebuie executată stația de epurare, care, prin raportare la proiectul depus de vechea administrație a primăriei, nu are nici o legătură cu realitatea de pe teren. Urmează să luăm o decizie fie de reziliere a contractului și de continuare a investiției pe alte surse financiare, fie de continuare a lucrărilor cu o contribuție a Consiliului Local Slobozia Moară, de 2,5 milioane lei, sumă pe care acesta nu o poate asigura. Contractul a fost încheiat în 2011 de vechea administrație a primăriei. La Uliești, avem proiect și execuție sisteme de canalizare, alimentare cu apă, cu procedură de achiziție publică reluată. Stadiul fizic este «zero». S-au finalizat proiectul tehnic și procedura de achiziție publică și urmează să înceapă lucrările. Valoarea lucrării este de 5.109.608 lei. S-au decontat 290.000 lei pentru proiectul tehnic. La Glodeni, este realizată lucrarea de alimentare cu apă 85% stadiul fizic, iar de decontat mai sunt 1.769.038,73 lei”, a mai explicat președintele CJD, Adrian Țuțuianu.