27.11.2015 00:25

Dâmbovița: Contractele de deszăpezire, încă în licitații

Dâmbovița: Contractele de deszăpezire, încă în licitații
Galerie foto

❚ În condițiile în care firmele care s-au prezentat la licitații pot fi numărate pe degete, Consiliul Județean nu a avut încotro și a pus SC LDP la treabă ❚ Potrivit șefului Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, doar pe tronsoanele de drum Lungulețu-Răcari, Valea Mare-Costești Vale și parțial pe zona Moroeni-Padina-Peștera s-au încheiat contracte de deszăpezire cu firme private, iar o nouă licitație este programată la începutul lunii decembrie ❚ Îmbucurător este faptul că majoritatea primăriilor dispun de buldoexcavatoare, iar stocurile de sare, nisip și material antiderapant sunt bune

ANA MARIA POPESCU

 


 

Lipsa de interes a firmelor de a se angrena în activitățile de deszăpezire din județul Dâmbovița pune serios la muncă SC Lucrări Drumuri și Poduri, societate care se află în subordinea forului administrativ județean. Pentru că până acum firmele care au participat la licitațiile publice și și-au adjudecat lucrări de deszăpezire pot fi numărate pe degete, conducerea Consiliului Județean nu prea a avut de ales și a cam pus în „cârca” LDP deszăpezirea pe majoritatea zonelor din județ. Potrivit șefului Consiliului Județean Dâmbovița, doar pe tronsoanele de drum Lungulețu-Răcari, Valea Mare-Costești Vale și parțial pe zona Moroeni-Padina- Peștera s-au încheiat contracte de deszăpezire cu firme private, în rest pe celelalte zone ale județului deszăpezirea a căzut, până la organizarea de noi licitații publice, în sarcina SC Lucrări Drumuri și Poduri, societate care în momentul de față dispune de utilaje speciale pentru a curăța drumurile de zăpadă și polei.

Cum este asigurată deszăpezirea în momentul de față

„Vă precizez că avem grupat județul pe mai multe zone, pentru opt trasee de deszăpezire am organizat două licitații, dar din păcate la licitațiile publice s-au prezentat fie firme cu oferte care au fost declarate neconforme, fie avem situații în care firmele sunt foarte reticente în a executa lucrări de deszăpezire, în special din cauza lipsei utilajelor care sunt specifice unor asemenea activități. Avem programată o nouă etapă de licitații la începutul lunii decembrie. La momentul acesta precizez că deszăpezirea este asigurată după cum urmează: pe zona Pucioasa-Fieni asigură SC LDP, pe zona Dragomirești- Malu cu Flori - SC LDP, zona Ulmi-Băleni - Secția Comișani de la SC LDP, zona Moroieni-Padina-Peștera asigură SC Ratelen Construct și SC LDP, pe zona Aninoasa-Gura Ocniței-Bucșani asigură SC LDP, pe zona Moreni-Valea Lungă- I.L.Caragiale asigură SC LDP, pe Văcăre ști-Produlești-Sălcioara - SC LDP, pe zona Dobra-Cornățelu-Crevedia tot SC LDP, pe zona Lungulețu-Răcari asigură SC HB Potlogi SRL și aceeași societate asigură deszăpezirea pe zonele Petrești- Șelaru și Titu-Corbii Mari, iar pe zona Valea Mare-Costești Vale asigură SC Montaj Paladiu SRL, societate care a adjudecat această lucrare. Dacă la următoarele licitații vom avea și alte adjudecări, atunci sarcina LDP va fi ceva mai ușoară. Am analizat la Consiliul Județean și am cerut tuturor primăriilor din teritoriu să ne precizeze modalitatea în care asigură deszăpezirea localităților, vestea bună, față de anii anteriori, este aceea că majoritatea unităților administrativ teritoriale au cumpărat mijloace de intervenție, prin Grupurile de Acțiune Locale, în special buldoexcavatoare, deci mulți dintre ei au utilaje proprii pentru deszăpezire și, dacă va fi cazul, vom colabora pe acest subiect și cu unitățile administrativ teritoriale. De asemenea, cei mai mulți dintre primarii care nu au utilaje au încheiat contracte de deszăpezire cu unități specializate, dar sigur că dânșii sunt preocupați în special de drumurile comunale și drumurile neclasificate din localitate, dar dacă va fi nevoie vom intra împreună în discuție”, a explicat președintele CJD, Adrian Țuțuianu.

Situație mai bună la stocurile de materiale

Dacă la contractarea de firme pentru activitatea de deszăpezire lucrurile nu sunt tocmai roz, în ceea ce privește stocurile de materiale, respectiv sare, nisip, soluție antiderapantă, situația este mult mai bună, contractele de achiziție sunt încheiate iar depozitele sunt aproape pline. La acest capitol, președintele CJD a precizat:

„Avem nevoie de un stoc important de materiale, am alocat toți banii necesari pentru a asigura sare și nisip și alte materiale antiderapante. La momentul acesta avem nevoie de circa 4000 tone de nisip, contractul este semnat, iar în stoc avem 1317 tone. Pentru sare suntem în curs de achiziție prin licitație publică a 2000 tone, avem un stoc de 830 de tone și antiderapant avem un stoc de 320,4 tone”.

În momentul de față, județul este „înarmat” pentru iarnă astfel: SC LDP are 21 de utilaje, la care se adaugă 19 utilaje ale societăților comerciale care deja au adjudecat lucrări de deszăpezire.