19.12.2014 00:13

Dâmbovița are toate atu-urile agricole

Dâmbovița are toate atu-urile agricole
Galerie foto

❚ Bilanțul de sfârșit de an al Direcției Agricole arată o situație bună spre foarte bună la nivelul județului ❚ Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, județul nostru deține un potențial deosebit pentru dezvoltarea sectorului agro-alimentar pentru anumite categorii de produse, fiind unul dintre principalii producători naționali de fructe, legume și cartofi ❚ Ajutată de poziția geografică, Dâmbovița ar putea câștiga, în timp, terenul majoritar în Capitală și în județele vecine, susțin specialiștii agricoli dâmbovițeni

VIOLETA STANCIU


Bilanț de sfârșit de an la Direcția Agricolă Dâmbovița! Ieri, în cadrul conferinței de presă, purtătorul de cuvânt al instituției, ing. Elena Alecu, a prezentat starea agriculturii dâmbovițene la nivelul anului 2014.

Potrivit acesteia, județul Dâmbovița deține un potențial deosebit pentru dezvoltarea sectorului agro-alimentar pentru anumite categorii de produse cheie, fiind unul dintre principalii producători naționali în ceea ce privește fructele, legumele și cartofii.

Mai mult, poziția geografică, prin situarea în apropierea imensei piețe de consum din București, oferă oportunitatea câștigării și consolidării, în timp, a statutului de principal furnizor de produse perisabile pentru București și pentru întreaga regiune Sud-Muntenia.

 

Producția de plante tehnice, mai mare, dar totuși cu pondere mică

Din suprafața totală a județului, terenul agricol reprezintă 61%, iar 29,9% păduri și terenuri cu vegetație forestieră. Din totalul suprafeței agricole, 70% sunt terenuri arabile, 17% pășuni, 8% fânețe, 4% livezi și vii.

În domeniul vegetal, ponderea cea mai mare o dețin cerealele, cartofii și legumele. În anul agricol 2013-2014 au fost cultivate 115.908 ha cu cereale pentru boabe, din care 50.424 ha cereale păioase, 63.397 ha porumb, 12.996 ha plante tehnice, 9.640 ha cartofi, 9.937 ha legume total, 21.064 ha culturi furajere.

„Se observă ponderea, în creștere, a cerealelor păioase cu circa 12.000 ha și a porumbului cu circa 3.210 ha. Deci suprafața cultivată cu plante tehnice a crescut cu circa 50%, aceste culturi continuă să reprezinte un procent mic din total arabil, adică 7% față de 12-15% cât considerăm că ar fi necesar, pentru o exploatare eficientă a terenului arabil, în județul nostru”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Elena Alecu.