22.03.2016 00:21

Dâmbovița a rămas fără contribuabilii mijlocii

Dâmbovița a rămas fără contribuabilii mijlocii
Galerie foto

❚ Astfel, cei mai buni 150 de contribuabili mijlocii plătitori au trecut la Regiunea Ploiești, asta după ce, cu ceva timp înainte, pe marii contribuabili i-a luat Bucureștiul, la nivel național ❚ Chiar dacă o parte din bani, reprezentând TVA și impozit pe salarii, se întorc în Dâmbovița, pierderea celor mai buni plătitori este regretată la nivelul Fiscului județean, nevoit să se mulțumească doar cu micii contribuabili

VIOLETA STANCIU

 


 

Reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, măsură care a intrat în vigoare de la data de 1 ianuarie 2016, nu a afectat în mod negativ încasările la bugetul statului, ba dimpotrivă! Potrivit directorului Administrației Finanțelor Publice (AFP) Dâmbovița, ec. Emilian Rusu, colectarea pe luna ianuarie 2016 a mers foarte bine la nivelul județului, în condițiile în care, de regulă, prima lună a anului nu excela la capitolul încasări. La fel de bine s-a stat și în luna februarie 2016, chiar dacă județul Dâmbovița a primit o lovitură serioasă în urma reorganizării ANAF, în sensul că 150 de contribuabili mijlocii (cei mai buni plătitori) au plecat la nivel de regiune, adică la Ploiești.

„În luna ianuarie am avut încasări de 113 milioane de lei, față de un program de 107 milioane de lei. Am avut un plus de circa 105,76%. Vreau să vă spun că ianuarie este o lună foarte grea din punct de vedere al încasărilor. Dar luna februarie este cea mai grea pentru că de regulă în această lună nu se făcea planul. Ce pot să vă spun este că județul Dâmbovița a reușit să facă planul și în luna februarie. Aici încasările sunt undeva la 66 milioane de lei, față de 62 milioane de lei cât avem programul de activitate impus de ANAF. Numai că au intervenit alte probleme legate de reorganizare...”, ne-a declarat directorul AFP Dâmbovița.

Contribuabilii mari și mijlocii… spre alte „zări”

Noua reorganizare a ANAF, operată de la 1 februarie a.c., presupune trecerea contribuabililor mijlocii, de la județe, la nivel de regiune. Astfel, 150 de contribuabili mijlocii din județ Dâmbovița au trecut la regiunea Ploiești, AFP Dâmbovița fiind nevoită să se mulțumească doar cu contribuabilii mici, în condițiile în care marii contribuabili la bugetul statului din județ sunt la... București.

„În 2016, ANAF s-a reorganizat, contribuabilii mijlocii s-au centralizat la nivel de regiune, nu mai există la nivel de județ. Acum sunt toți la nivel de regiune. Din cei 1500 de contribuabili mijlocii câți sunt la regiunea Ploiești, 150 au plecat din Dâmbovița. Plecând cei mai buni 150 de contribuabili plătitori, vă dați seama că au plecat și cu cele mai mari sume declarate și plătite la bugetul de stat. Cei mai mari contribuabili sunt la București, la Direcția Generală de Administrare a Contribuabililor Mari, cum este cazul SC Arctic SA Găești. Este, într-adevăr, o pierdere pentru județul Dâmbovița, cu toate că o parte din bani se întorc (TVA, impozitul pe salarii...) și nu ar fi o problemă”, a mai menționat directorul fiscului dâmbovițean, ec. Emilian Rusu.