04.11.2022 00:06

Dâmbovițenii, speriați de cutremurul de ieri dimineață

Dâmbovițenii, speriați de cutremurul de ieri dimineață
Galerie foto

Ieri, la ora 6:50, când mulți dintre români își beau cafeaua înainte să înceapă o nouă zi de muncă, iar alții probabil mai aveau câteva minute de somn, un cutremur cu o magnitudine de 5,4 a avut loc în zona seismică Vrancea și care s-a resimțit în mai multe orașe din țară, inclusiv în Târgoviște. După acest moment, mulți cetățeni au început să-și pună mari semne de întrebare despre rezistența seismică a clădirilor în care locuiesc și la câte cutremure ar mai putea acestea să reziste? Astfel, reporterii noștri au vorbit cu mai mulți dâmbovițeni despre acest subiect, întrebându-i dacă au simțit cutremurul și dacă blocurile sau casele în care locuiesc sunt încadrate într-un anumit risc seismic?

„L-am simțit, da, a fost destul de puternic, 5,3 la Târgoviște. Blocul meu nu are niciun risc seismic inscripționat, dar e făcut la începutul anilor 70. Probabil că este rezistent, nu am crăpături în pereți sau ceva, nici pe vecini nu i-am auzit să spună că au văzut.

Haideți să terminăm cu speculațiile și exagerările, a fost un cutremur mic. S-a resimțit mai  puțin de 5,4 sau de cât o fi fost el. Eu am prins cutremure puternice, de simțeai că o să crape pământul sub tine. Nu știu ce risc seismic are blocul în care locuim, dar nu a fost un cutremur așa mare ca să îl afecteze.

Da, și m-am speriat, pentru că încă dormeam. Sunt la pensie și mă trezesc mai târziu, după ora 7 jumătate. M-am speriat și eu și soțul, dar ne-am dat amândoi repede seama că e vorba despre un cutremur. Blocul nostru e destul de șubred, dacă pot să spun așa și cred că de un cutremur mai mare ar fi afectat.

Am simțit, dar nu mi s-a părut cine știe ce, mi-am continuat somnul liniștită. Nu știu să vă zic ce risc seismic are blocul, nu am văzut nici un afiș sau să ne spună și nouă cineva.

Asta numiți voi cutremur? Păi în 1977 ce a mai fost atunci sau în 91, parcă atunci m-am speriat mai tare decât în 77. Dar vă spun, nu a fost mare lucru. Știu că blocul nostru nu are risc seismic, este rezistent. A fost făcut pe vremea lui Ceaușescu când încă se mai făceau lucruri bune în țara asta. Poate astea noi să pice primele.

L-am simțit, a fost un cutremur mic, chiar dacă domnul dinaintea mea era viteaz și spune că nu s-a speriat. La mine a început și câinele să latre și a rămas agitat minute bune după. Nu pot să spun că m-am speriat atât de tare cum m-am speriat acum cinci-șase ani cred, când a mai fost un cutremur în care au început să crape pereții. Nu știu riscul seismic al blocului.

Nu pot să spun că a fost un cutremur ușor, eu m-am speriat puțin pentru că încă dormeam, dar chiar și așa l-am simțit destul de tare. Și nu poți să zici că un cutremur de cinci și ceva a fost mic. Nu avem risc seismic, pentru că nu e nimic afișat, dacă o fi, înseamnă că nu știm.”

După discuțiile avute cu cetățenii, am constat că cei mai mulți dintre ei nu știu riscul seismic al blocului în care locuiesc. Unii dintre ei nu știu nici dacă au vreun risc seismic blocul lor. Totuși, specialiștii anunță că este posibil să apară și replicile de la acest cutremur, care are putea veni și la câteva zile după cel de ieri.

 

 

Ștefan Khalil