30.01.2015 00:20

Dâmbovița, ocolită în scandalul medicamentelor contrafăcute

Dâmbovița, ocolită în scandalul medicamentelor contrafăcute
Galerie foto

❚ Ieri, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmbovița - dr. Alexandra Stan, și președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița – Carmen Bâte, ne-au declarat că Dâmbovița nu figurează în lista județelor care fac în momentul de față obiectul amplelor cercetări de evaziune fiscală în domeniul farmaceutic ❚ 20 de firme din București și din șase județe sunt suspectate de evaziune fiscală după ce ar fi vândut medicamente contrafăcute și spălare de bani, cu un prejudiciu de aproape 3 milioane de euro

VIOLETA STANCIU

 


 

Județul Dâmbovița, ocolit de cercetările privind mafia traficanților de medicamente contrafăcute! Atât directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dâmbovița - dr. Alexandra Stan, cât și președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița – Carmen Bâte, ne-au declarat că Dâmbovița nu figurează în lista județelor care fac în momentul de față obiectul amplelor cercetări de evaziune fiscală în domeniul farmaceutic.

Prejudiciul produs prin evaziune și spălare de bani, estimat de anchetatori, este de aproximativ 3 milioane de euro. Plus de asta, membrii grupării riscă să fie acuzați de ucidere din culpă, după ce medicamentele falsificate (care nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu conțineau substanța activă) au ajuns la bolnavii de cancer. Rețeaua se ocupa de importul de medicamente din Turcia, dintre care o parte era exportată mai departe în spațiul intracomunitar, iar o altă parte era vândută în țară, prin intermediul lanțului de farmacii „Elena”.

„Nu avem niciun fel de informații în acest sens”

Carmen Bâte, președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița, ne-a declarat: „Nu avem niciun fel de informații în acest sens. Din ce am văzut la televiziuni, slavă Domnului că nu a fost menționat județul Dâmbovița. Noi ne-am bucurat, măcar cu atâta lucru.”

„Nu am nici un fel de informație că județul ar fi implicat într-un astfel de scandal”

Dr. Alexandra Stan, directorul CJAS Dâmbovița, ne-a precizat: „Din ce am ascultat din media la nivel național, județul nostru nu a fost nominalizat. Au fost nominalizate județele în care s-au descoperit astfel de medicamente. Nu am niciun fel de informație că județul Dâmbovița ar fi implicat într-un astfel de scandal. Nu știu dacă s-au verificat intrările pe farmacii ale acestor medicamente, pentru că nu avem noi calitatea să facem această verificare decât dacă ni se dă un ordin la nivel de Casă Națională, căreia noi îi suntem subordonați”.

Perchezițiile s-au desfășurat în București și județele Ilfov, Buzău, Iași, Ialomița, Argeș și Olt și au vizat 20 de firme specializate în activități de depozitare și comercializare de medicamente, care s-ar fi sustras de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat. Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, citat de Agerpres, „în urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanții societăților comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanțul legal a unor medicamente cu valoare mare de piață utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piața internă sau comunitară”.