05.08.2022 00:09

Dâmbovița, județ mic, dar cu un suflet fotbalistic uriaș

Dâmbovița, județ mic, dar cu un suflet fotbalistic uriaș
Galerie foto

* Pentru noi, dâmbovițenii, trebuie să fie un motiv de mândrie că suntem în primele 11 județe ale țării la fotbal. Când Chindia va reveni acasă, pe „Eugen Popescu”, vom simți cu adevărat această mândrie

 Față de sezoanele precedente ale primului eșalon fotbalistic al țării, s-au schimbat multe date în plan geografic. Din acest motiv, am crezut că este necesar să aducem la zi această geografie fotbalistică. Cele 16 reprezentante provin din 11 județe, plus municipiul București. Județele Dolj, Argeș și Cluj au câte două echipe, la fel ca și Capitala (în afara de aceasta, orașele Cluj și Craiova au câte două echipe). Cea mai mare densitate se află în Muntenia-Sud unde, după revenirea Petrolului, sunt 7 echipe, aproape jumătate din SuperLiga. FC Argeș, CS Mioveni, Chindia Târgoviște, Petrolul Ploiești, FC Voluntari, FCSB și Rapid București formează un mănuchi intact. Prin cele două echipe din Cetatea Băniei, Oltenia este bine reprezentată. Transilvania, locul 2 după Muntenia, are 5 echipe: UTA, CFR, Universitatea Cluj, Hermannstadt și Sepsi Sf. Gheorghe. Moldova, altădată cu cel puțin 3 echipe pe sezon în prima divizie, nu mai are decât pe FC Botoșani. În fine, Dobrogea, cu cele două județe, are pe Farul Constanța.

Suntem în primele 11 județe ale țării la fotbal

Privind harta fotbalistică a SuperLigii, observăm goluri imense. Cel mai mare, cum spuneam, este în Moldova. Suceava, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui și Galați s-au retras în ligile inferioare. Galațiul, singura campioană a Moldovei, începe, parcă, să renască. Nici Banatul nu mai este prezent de multă vreme pe prima scenă. Multe echipe timișorene s-au bătut între ele în ultima perioadă, dar n-au izbutit nimic. Poli și Ripensia vor încerca, probabil, o revenire în sezonul care stă să înceapă. Aproape ca în Moldova se află și zona de nord-vest a țării. Orașe mari, care au scris istorie fotrbalistică, precum Oradea, Satu Mare, Baia Mare, abia dacă mai auzim de ele. De asemenea, zona centrală și de nord s-a retras din elită. Brașov, Tg. Mureș și Bistrița sunt departe de a îndrăzni să reapară în viitorul apropiat, unde au fost cândva. În fine, de la Buzău spre Dunăre, cu extensie până pe malul fluviului, până la Slatina... nimic. Și, culmea, în această zonă sunt două campioane: Unirea Urziceni și Astra Giurgiu. Pentru noi, dâmbovițenii, trebuie să fie un motiv de mândrie că suntem în primele 11 județe ale țării la fotbal. Când Chindia va reveni acasă, pe „Eugen Popescu”, vom simți cu adevărat această mândrie. Dâmbovița, județ mic, dar cu un suflet fotbalistic uriaș.

VASILE NEAGU