12.08.2022 00:20

Dacă Zelenski ar fi înțelept…

Dacă Zelenski ar fi înțelept…
Galerie foto

Și-a venit momentul să vă deconspir opinia/sugestia mea pe care Vladimir Zelenski, dacă ar fi un rațional înțelept, animat de-o sinceră grijă pentru prezervarea suveranității și independenței patriei sale, ar trebui acum, apoi va fi prea târziu, să facă această mișcare geopolitică/geostrategică: să redea României Bugeacul (Sudul Basarabiei) și să revendice de la Republica Moldova Transnistria.

Odată făcută această mișcare-surpriză pentru Kremlin, frontiera NATO/UE s-ar instala pe Nistrul inferior și la limanul său trupele Alianței Nord-Atlantice ajungând în apropiere de Odessa, țarul Putin fiind obligat să stea mai îndelungat pe gânduri înainte de a-și lansa rachetele, tancurile și soldații spre această frontieră. Cât privește retrocedarea Transnistriei Kievului, geostrategic asta ar însemna o securizare a frontierei nistrene a Basarabiei și pentru Ucraina, lichidarea cuțitului rusesc înfipt în spate și o piedică pusă înaintării Armatei Roșii spre joncțiunea strategică cu Tiraspolul.

Sunt perfect conștient că o asemenea mișcare geopolitică geostrategică presupune numeroase complicații, că vor trebui resetate numeroase parti-pris-uri perimat egonaționaliste, că nici Ucraina și nici Republica Moldova nu vor înțelege că, pentru a se salva de furia demențială a Kremlinului, asta ar fi soluția cea mai rațională și care, repet, l-ar face pe Putin să vadă negru și să turbeze în propria furie... geopolitică. Și, pomenindu-se cu NATO în coasta de sud-vest, nu cred că s-ar încumeta să dea buzna cu bombele și cu trupele Armatei Roșii până la București.

Reacția NATO, dacă e să respecte cu sfințenie art. 5 din Tratat, ar fi devastatoare pentru Moscova. Dar cine mai știe ce-o fi în capul lui Volodea Putin. Și apropo, de ce mi-a trecut și mie prin glagorie, o fi o naivitate… geopolitică, măcar n-am ținut-o pentru mine și, de ce nu? Ar putea fi un motiv de reflecție pentru cineva. Și dacă o va prinde careva, fie și din zbor!? Poate vreun înțelept trimis de Dumnezeu pe Pământ.

 

 

George Coandă