31.03.2023 00:19

Cutremur și incendiu la Penitenciarul Găești

În data de 30.03.2023, la Penitenciarul Găești a avut loc un exercițiu tactic de intervenție în situații de urgență – alarmare, evacuare în situații de urgență (cutremur) și stingerea incendiului, în parteneriat cu Detașamentul de Pompieri Găești.

Exercițiul a fost organizat în baza protocolului de colaborare dintre Administrația Națională a Penitenciarelor și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ce are ca scop cunoașterea tipurilor de risc specifice, a măsurilor de prevenire, precum și a conduitei de urmat înainte, în timpul și după producerea situațiilor de urgență.

Scenariu de intervenție a presupus un incendiu la o cameră de deținere, urmare a cutremurului de mica intensitate manifestat în Zona Vrancea, mișcarea telurică a generat avarii la nivelul instalației electrice aspect ce a condus la supraîncălzirea conductorilor electrici, care au afectat inițial cazarmamentul aflat la nivelul paturilor din imediata apropiere și ulterior celelalte materiale combustibile din camera de deținere, generând un fum gros și înecăcios. Seismul nu a produs pagube la nivelul structurilor de rezistență a clădirilor. Totodată a existat un deținut care s-a intoxicat cu fum si a avut nevoie de îngrijiri medicale.

În urma apelului la numărul Unic de Urgență 112 unde, potrivit scenariului, a fost anunțată izbucnirea unui incendiu la una din camerele de detenție, la sediul Penitenciarului Găești s-au deplasat două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Angajații penitenciarului au acționat imediat cu formatiunea de prima interventie în caz de incendiu, urmat de intervenția asupra focarului de incendiu și întreruperea alimentării cu energie electrică.

De asemenea, tot potrivit scenariului, la sosirea forțelor de intervenție s-a constatat că incendiul se manifesta în interiorul unei camere de deținere, cu degajări mari de fum, existând pericol de propagare la acoperiș. Ulterior, s-a luat decizia evacuării persoanelor cazate la secția respectivă, în zonele de siguranță stabilite. Paramedicii au acordat asistență medicală victimelor. Concomitent, s-a acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului.

Exercițiul a avut ca scop general creșterea capacității de reacție a structurilor participante și rezolvarea diferitelor situații tehnico-tactice cu angrenarea participanților, în funcție de situația operativă. În cadrul acestui exercițiu a participat personalul Detașamentului de Pompieri Găești, astfel: 13 subofițeri, 3 dintre ei având calificarea de paramedic, și un ofițer care a coordonat activitatea acestora, drept urmare conducerea Penitenciarului Găești mulțumește pentru profesionalismul, disponibilitatea și operativitatea de care aceștia au dat dovadă.

 

Inspector principal de poliție penitenciară Ionela Claudia ISPAS,

Purtător de cuvânt al Penitenciarului Găești