18.12.2014 00:07

Curtea Constituțională dă emoții primarilor "migratori"

Curtea Constituțională dă emoții primarilor
Galerie foto

❚ În Dâmbovița, 23 de primari și 200 de consilieri locali, cei mai mulți democrat-liberali, și-au schimbat opțiunea politică și s-au înscris în PSD după apariția „Ordonanței Dragnea” ❚ Adrian Țuțuianu, președinte al CJD și PSD Dâmbovița, și Dorinel Soare, președintele Asociației Comunelor din România - filiala Dâmbovița, ne-au declarat la unison că aleșii locali nu au niciun motiv să se teamă că își vor pierde mandatele în urma hotărârii CCR de ieri ❚ Liberalii insistă ca primarii și consilierii „migratori”, inclusiv cei care s-au înscris în PNL părăsind alte partide, să își piardă actualul mandat, precum și dreptul de a candida a viitoarele alegeri locale

ANA MARIA POPESCU


 

Ieri după-amiază, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului 55/2014, privind migrația aleșilor locali este neconstituțională. Potrivit deciziei judecătorilor CCR, acum Parlamentul trebuie să reglementeze prin legea de respingere măsurile necesare privind efectele juridice produse pe perioada de aplicare a OUG 55/2014 pentru a le pune în acord cu decizia Curții Constituționale.

 

Alarma PNL este falsă

În județul Dâmbovița, 23 de primari și 200 de consilieri locali, cei mai mulți democratliberali, și-au schimbat opțiunea politică și sau înscris în PSD după apariția „Ordonanței Dragnea”. Potrivit președintelui CJD și PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, dar și președintelui Asociației Comunelor din România – filiala Dâmbovița, Dorinel Soare, decizia Curții Constituționale de ieri nu-i afectează în niciun fel pe primarii și pe consilierii care și-au schimbat apartenența politică, întrucât legea produce efecte pentru viitor și în niciun caz nu se aplică retroactiv.

 

Președintele CJD și al PSD Dâmbovița:

„Parlamentul are obligația ca în termen de 45 de zile

să intervină și să pună de acord legea cu decizia CCR”

Adrian Țuțuianu, președintele CJD și al PSD Dâmbovița, ne-a declarat ieri:

„Lucrurile sunt foarte simple și afirmațiile făcute de cei din PNL nu au niciun fel de acoperire legală, pentru următoarele argumente: 1. Toți primarii, consilierii locali, consilierii județeni care au decis să depună o declarație de apartenență politică au făcut acest lucru în baza unui act normativ în vigoare la data când s-a făcut declarația respectivă; 2. Curtea Constituțională s-a pronunțat pe legea de aprobare a OUG 55/2014, text care a fost modificat în Parlament și urmează să vedem care sunt motivele de neconstituționalitate pe care le-a stabilit Curtea. În raport cu aceste motive, vom putea să știm și care sunt influențele asupra Statutului Aleșilor Locali; 3. Legile de aprobare a ordonanțelor de urgență, ca de altfel toate proiectele de lege în care sunt constatate elemente de neconstituționalitate, se întorc în Parlament și acesta are obligația ca în termen de 45 de zile să intervină și să pună de acord legea cu decizia CCR. Ultimul argument este acela că toate deciziile pronunțate de CCR produc efecte pentru viitor, ele nu au niciun efect pentru trecut. În concluzie, aleșii locali care au făcut opțiuni în baza Ordonanței 55/2014 pot să stea foarte liniștiți pentru că opțiunea politică pe care ei au declarat-o are pe deplin suport legal. Nu afectează pe niciun ales local în niciun fel”.

 

Președintele Asociației Comunelor România – Dâmbovița:

„Legea acționează numai pentru viitor”

Același lucru l-a declarat și Dorinel Soare, președintele Asociației Comunelor din România – filiala Dâmbovița, și primar al comunei Niculești:

„Efectele deciziei Curții sunt numai pentru viitor. Deci, contrar celor afirmate de PNL că cei care au plecat își pierd mandatele, nu este adevărat. Legea acționează numai pentru viitor, nu are niciun fel de influență asupra celor care au optat să schimbe tabăra politică. Primarii rămân primari acolo unde sunt acum, consilierii la fel, nu își vor pierde mandatele”.

 

PNL insistă ca primarii „migratori” să-și piardă mandatele

Parlamentarii PNL rămân fermi pe poziție. Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat ieri că liberalii insistă ca aleșii locali „migratori”, inclusiv cei care s-au înscris în PNL părăsind alte partide, să își piardă actualul mandat. Totodată, deputatul PNL Cezar Preda (fost PDL) a insistat ieri ca aleșii „migratori” să piardă și dreptul de a candida în 2016 la viitoarele alegeri locale.

PNL va solicita ca aceste prevederi să fie cuprinse în legea de aprobare a OUG 55/2014, care trebuie pusă în acord cu decizia de neconstituționalitate dată ieri de Curtea Constituțională în urma sesizării liberalilor.