03.12.2014 00:15

Cumpărătorii din țară nu se înghesuie la terenurile dâmbovițene

Cumpărătorii din țară nu se înghesuie la terenurile dâmbovițene
Galerie foto

❚ Constatarea aparține președintelui Camerei Notarilor Publici Ploiești, Tudor Doru Lucian, și reiese din activitatea notarială a județului nostru ❚ Dâmbovița este preferat mai degrabă pentru arendă, iar înstrăinările se fac mai mult între rude

V.STANCIU


Vânzarea terenurilor agricole din județul Dâmbovița nu se bucură de același succes ca în vestul și sudul țării. Acesta a fost mesajul transmis de șeful notarilor publici din județul Dâmbovița, Tudor Doru Lucian, care îndeplinește și funcția de președinte al Camerei Notarilor Publici Ploiești (Prahova, Buzău și Dâmbovița).

Potrivit acestora, după o perioadă de stagnare, care a durat ceva, s-a revenit la ritmul normal de înstrăinare a terenurilor situate în extravilan. În lipsa investițiilor importante (de orice fel) care se lasă așteptate în județ, notarii dâmbovițeni trebuie să se mulțumească, cel puțin deocamdată, cu înstrăinările care se fac, de regulă, între rude, între părinți și copii.

 

Bucureștenii sunt interesați de zona deluroasă a județului

„La noi este greu să găsești suprafețe mari și compacte. Se găsesc firimituri, bucățele de 1 ha, 0,5 ha. Județul nostru nu prea este căutat din acest punct de vedere, pentru că nu avem mare tradiție agricolă. Nu se compară cu terenurile din vestul și sudul țării, unde pământul este mult și roditor, și nici cu Insula Mare a Brăilei, nu avem potențial de zeci de mii de hectare. La noi sunt 100-200 ha în arendă sau în proprietate. Probabil că ușor-ușor vor ajunge și la noi investitorii, când își vor da seama că oamenii sunt harnici și dornici de muncă. Poate și natura ne ajută. Spre deosebire de alte județe, nu am avut necazuri mari cu vijelii, zăpezi, ploi, inundații catastrofale. Am fost oarecum mai feriți. Astfel și agricultura este mai ferită și ar putea să se găsească amatori care să dobândească terenuri. De fapt, cele mai multe înstrăinări sunt între rude, între părinți și copii, atât la apartamente, cât și la terenuri. Urmează bucureștenii sau cei din alte zone limitrofe Bucureștiului, care vor să se retragă mai puțin către câmpie și mai mult către zona de deal (Vulcana, Pucioasa, Pietroșița, Valea Lungă, Moreni), către zonele mai pitorești, mai răcoroase”, a făcut un scurt „bilanț” Tudor Doru Lucian, președintele Camerei Notarilor Publici Ploiești.