04.10.2013 08:19

Cum convingem românul să voteze pentru europarlamentare?

Cum convingem românul să voteze pentru europarlamentare?
Galerie foto

 

dr. DAN LUCA


Omul simplu se întreabă ce sunt alegerile europene? Chiar merită să mergem la vot pentru așa ceva? Aceleași fețe pe care le vedem în fiecare campanie electorală, aceleași promisiuni greu de urmărit dacă s-au materializat. O ducem mai bine de când suntem în Uniunea Europeană? Se pare că da, dar schimbarea nu este spectaculoasă, cel puțin nu până acum. Poate și criza pe care o trăim de vreo 5 ani nu ne permite să vizualizăm prosperitatea.

 

Eu zic că putem avea alegeri europene în România pline de sens, în care cetățenii să fie cu adevărat interesați, în care să putem discuta chestiuni reale. Mingea este însă în terenul partidelor politice. Avem o echipă europarlamentară echilibrată, avem periodic nevoie însă și de suflu nou, de oameni conectați atât la realitatea de la Bruxelles cât și la cea din România. Această „dublă pălărie”, precum și complementaritea necesară între voința politică și expertiza tehnică face ca influența la Bruxelles să fie maximă, căci am avea oameni care să vorbească și româna și „bruxelleza”.

 

Dacă avem pe listele propuse de partidele politice românești candidați care înțeleg cu adevărat complexitatea politicilor europene, realtățile politico-administrative românești și de multe ori chiar nuanțele regionale, avem o șansă să avem un dialog util societății românești. Miza e mare, cine formează echipa de 32 de eurodeputați care vor conecta România la Europa până în 2019, când preluăm președenția UE? Dacă vom merge însă pe aceleași nume, cu aceleași subiecte tocite de malaxorul mediatic românesc, riscăm să pierdem interesul pentru astfel de interacții.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Și e mare păcat. Pierde instituția europeană, pierde partidul politic, pierde țara și pierde cu siguranță și cetățeanul român. Cred cu tărie că cei care doresc să candideze pentru legislativul european trebuie să poată aborda liber și realist subiecte precum: resursa umană necesară pentru relaționarea României la UE, pârghii pentru implicarea sectorului de afaceri și a societății civile românești în înțelegerea dinamicii legislative europene, reforma instituțiilor europene și avantajul României.

 

În același timp viitorul eurodeputat trebuie să prezinte perfect contextualizarea politicilor europene la România. Exemple concrete, unde s-a greșit cu „micul românesc”, resursele României – legislație și emoții, industrializarea europeană – cum ne poziționăm ca țară. Încrederea cetățenilor în construcția europeană a scăzut și s-a accentuat pe fondul crizelor repetate. Sondajele de opinie ilustrează clar acest lucru, nuanțând însă, observăm că cetățenii nu critică ideea de Uniune Europeană, însă nu sprijină sistemul european creat în ultimii ani.

 

Cetățenii europeni în general manifestă o reticență față de oamenii politici și modul lor de a se implica în problemele reale ale cetățenilor. Simplificând puțin, poza europeană a anului preelectoral 2013 arată destul de șifonată. Guvernele, politicienii aflați la putere navighează într-o nebuloasă fără sfârșit, cu prea puține soluții. Partidele de opoziție încearcă la nivelul țărilor membre să propună soluții, dar credibilitatea mesajului politic scade pe zi ce trece.

 

Astfel apar noi lideri, noi mișcări, noi propuneri și asta nu e rău. Problema e că majoritatea dintre aceștia își clădesc discursul public pe radicalizarea mesajului anti-sistem, cu conotații anti- UE. Ceea ce este și mai grav, cu astfel de propuneri, unele partide obțin creditul țării. Rezultat palpabil este că doar reușesc blocarea sistemului politic din bazinul electoral respectiv, fără nici un ajutor concret pentru cei care i-au votat. Ce poate cetățeanul european să înțeleagă din tot ce-l înconjoară? Ce gândește unul dintre cei 500 de milioane de europeni? În cine își pune speranța de salvare?

 

Dacă mergem în această direcție, partidele anti-sistem vor profita enorm de alegerile europene de anul viitor. Într-un scenariu catastrofă, vom avea 25% din Parlamentul European de după mai 2014 dominat de eurodeputați care sunt împotriva UE, sunt pentru revenirea în matricele naționale, fără nici o șansă de a menține sistemul european. Mai este încă timp pentru a schimba rezultatul alegerilor europene. Neimplicarea nu ajută, iar delăsarea lasă loc profitorilor.

 

E timpul noilor oameni politici să iasă în față. E momentul ca partidele tradiționale transnaționale să își dea mâna pentru a discuta proiectul european. Să vedem ce oameni avem în ograda partidului pentru a-i împinge în responsabilizarea europeană. Un proiect european care are nevoie de transparență, simț politic practic și ambiția unor lideri puternici de a avansa cu adevărat. Nu mai e voie să avem mesaj dublu. Exact ceea ce discutăm în Parlamentul European să povestim și acasă, la televiziunea națională.

 

Nu mai avem nevoie de expresii „păi Bruxelles-ul a decis”, când suntem eurodeputați sau comisari europeni. Dacă există subiecte periculoase din punct de vedere politic, acestea trebuie discutate. Miza este uriașă – e practic miza de a continua sau nu proiectul european. Fără proceduri greoaie, rutină sau birocrație! Putem demonstra că UE este structura care rezolvă problemele cetățenilor, care crede cu adevărat în calitatea vieții cetățenilor săi.

 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România- UE” Bruxelles. Are 41 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.