17.01.2020 00:09

Cum a luat ființă CS Târgoviște

Cum a luat ființă CS Târgoviște
Galerie foto

❚ O întâmplare cu protagoni ști mari dispăruți, precum Constantin Tzitzeclis, Constantin Motoroiu, Florin Rădulescu sau Vasile Pârvu-Silade

 

COSTIN MIHAI


„Au trecut 40 de zile fără Constantin Titi Ionescu, care s-a stins din viață în 6 decembrie 2019, la vârstă de 83 de ani, nu înainte de a povești, așa cum numai el știa, o întâmplare din fotbalul târgoviștean, care are protagoniști alți mari dispăruți, între care îi enumerăm doar pe Constantin Tzitzeclis, Constantin Motoroiu, Florin Rădulescu și Vasile Pârvu-Silade”, transmite fiul său, Gabriel Degeratu, autor al cărții „Fotbal sun Turnul Chindiei”. O povestioară savurată, cu siguranță, de iubitorii fotbalului dâmbovițean.

A fost odata, în 1972...

„Este vorba de editia 1971-1972 si de întâmplarea de pomina din retur, care va conduce la trecerea echipei de la Uzina de Utlaj Petrolier, care finanta formatia la municipalitate, o situatie relatata cu mult umor de conducatorul echipei, Constantin Titi Ionescu. Stiu ca sarbatoream Constantin si Elena. Era dupa un meci cu o echipa straina, nici nu mai conteaza partida si rezultatul, problema e neam adunat cu totii la vestitul restaurant ,,Dunarea”, de pe centrul vechi, la o petrecere strasnica, în conditiile în care sarbatoritii erau directorul uzinei, un mare om, Constantin Tzitzeclis si Constantin Titi Ionescu. Asa ca, dupa meci, toata sectia de fotbal a clubului Metalul, în frunte cu presedintele ei, Gheorghe Tanase, cu Tudor Marcel si cu Arsene, dar si cu casierul, un nene Mihai, era prezenta la petrecere. Atmosfera frumoasa, sprit alb si rece, fleici la gratar, si mici, si muzica... Dar o parte dintre jucatori ne-au vazut la masa, iar dintre ei Silade Pârvu s-a dus glont la primul secretar al Târgovistei, Constantin Motoroiu, nea Costica, cum l-a stiut tot orasul si i-a spus franc. <>. Si, ce sa vezi? Nea Costica Motoroiu a sunat la politia economica, care a ordonat sigilarea birourilor si o ancheta la sânge, pentru a se constata daca membrii sectiei de fotbal în frunte, culmea, cu directorul uzinei, petrece si benchetuieste din sudoarea poporului muncitor. Care au fost constatarile? Reclamatie eronata, acuzatii eronate si nefondate: controlul la bilete a stabilit ca saculetii erau depusi de fiecare casier, sumele de bani erau intacte, iar ,,finantele” erau corespunzatoare biletelor vândute, care aveau cotoarele aferente depuse. Totul era în regula! Dar noi stiam ca este asa, astfel ca nimeni nu a rasuflat usurat, asa cum s-ar putea crede, deoarece banii alocati petrecerii erau de la fiecare dintre noi. Problema era ca echilibrat si demn, directorul Constantin Tzitzeclis nu a acceptat o asemenea situatie umilitoare si a decis ca uzina sa renunte la fotbal. I-a transmis primului secretar al Târgovistei, ca ar fi bine ca orasul sa preia echipa, deoarece Upetul refuza sa mai finanteze acest sport. Iar toti conducatorii formatiei, sectia de fotbal, sa revina la locurile de munca din fabrica. Atunci, ,,Titi” asa cum i se spunea, m-a chemat si mi-a zis. <>. Si eu eram angajat la uzina, iar ordinul era ordin, asa ca l-am pus în executare. Atunci s-a început colaborarea cu secretarul primariei din Târgoviste, Florin Radulescu, iar la insistentele mele, s-a pus problema sa avem un cantonament pentru echipa, cu o cantina si camere de recreere, în conditiile în care pâna atunci formatia se caza si mânca la centrul scolar, de lânga Piata 1 Mai. Era iulie 1972... Asa s-a înfiintat Clubul Sportiv Târgoviste!”.