20.08.2018 00:16

Cultura nu are sindicat

Cultura nu are sindicat
Galerie foto

*Instituțiile de cultură principale din județ nu au nicio structură sindicală pentru apărarea drepturilor salariaților, pornind de la contractul colectiv și individual de muncă, respectarea lor de către conducere, inclusiv cele salariale în legătură cu programul de activitate

PETRE DRĂGUȚOIU


Instituțiile de cultură din județul Dâmbovița, respectiv Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național; Centrul Județean pentru Cultură; Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște; Biblioteca Județeană “Ion Heliade Rădulescu”, prestigioase prin activități la nivel național și internațional, nu au un sindicat al lor propriu, care să reprezinte angajații.

În mod normal, ar trebui să aibă o asemenea organizație cu structuri la fiecare instituție în parte, pentru apărarea drepturilor salariaților, pornind de la contractul colectiv și individual de muncă, respectarea lor de către conducere, inclusiv cele salariale în legătură cu programul de activitate.

De asemenea, aici se încadrează drepturile legale de concediu, de recuperare sau plată a orelor suplimentare sau în zilele de sărbătoare, de sâmbătă, de duminică, de noapte. Noi am discutat problematica unui sindicat independent în instituțiile de cultură, cu angajați, de la cei cu studii superioare în jos, și peste 90% sunt pentru o organizație sindicală care să-i reprezinte și să le apere drepturile în raporturile cu conducerea.

De aceeași părere este și liderul Sindicatului Liber Învățământ Dâmbovița, prof. Emil Poamă, cu peste 5.600 membri, cum ne-a precizat, afiliat Federației Sindicatelor Libere Învățământ, cu peste 220.000 de membri, prima pe plan național în acest domeniu de prioritate națională, învățământul, respectiv educația.

Un sindicat în cultură ar putea să ia ca model de organizare și Regulament pe cel din învățământ, cu atât mai mult cu cât într-o perioadă anterioară făceau “corp comun”, inclusiv la C.A.R. Învățământ, în care și astăzi sunt membri de la cultură.