26.09.2014 00:19

Cu ipocrizie despre libertatea presei

Cu ipocrizie despre libertatea presei
Galerie foto

ALINA MAVRODIN VASILIU


Organizarea unor simpozioane savante și, cel mai adesea, electorale despre hăituirea politică și asasinarea economică a presei românești e ca-n proverbul „Teoria ca teoria, dar practica ne omoară”. Cum s-ar spune, simpozioanele vin și se duc, apucăturile nedemocratice rămân. Ne alegem doar cu niscaiva declarații politice de amor, platonice și alea, din categoria „Noi iubim libertatea presei” și „Libertatea presei este pentru noi o comoară” și, ca pe orice comoară, vor care mai de care s-o îngroape cât mai adânc în propria bătătură politică. Confrații și invitații din străinătate au și ei ceva reacții: stupefacție și compasiune.

{GOOGLE_AD_BOX1}

Păi, cred și eu la ce văd și ce aud că se-ntâmplă cu presa românească siluită politic, despuiată economic și apoi făcută poștă între diverși interlopi cu protecție la cel mai înalt nivel. Nu că-n țările lor n-ar fi presiuni politice, dar în România e ca-n vestul sălbatic... Apoi simpozioanele o dau din jale în dezbatere despre măsurile luate de guvernele din țările civilizate, inclusiv cele din Uniunea Europeană, pentru ca lupta pentru libertatea presei să nu rămână doar o declarație politică ipocrită, lipsită de conținut democratic și guvernamental. Și, ce să vezi! Constatăm mereu că alte țări au făcut, mult - puțin cât au putut, în timp ce România nu a făcut nimic, dar absolut nimic, orice fel de guvern de stânga, de dreapta, minoritar ori majoritar a avut. Hai să întrebăm ce-au făcut guvernele noastre pentru libertatea și democratizarea presei.

Nu în ultimii 25 de ani, ci măcar în cei 7 ani de când România a intrat în UE. Și ce constatăm? Că „onorabilii” din clasa politică mioritică n-au avut alte interese mai „democrate” decât să asasineze presa independentă, să o compromită, să o discrediteze și să facă „societăți de presă” pe mâinile unor grupări de crimă organizată, de traficanți și de evazioniști. Și uite așa afacerile murdare ale unor donatori la pușculițele de partid s-au transformat în spălătorii de imagine publică pentru corupții de profesie sau, după caz, în mocirle pentru împroșcarea adversarilor politici ai acestora. Și-au mai avut grijă de ceva asasinii presei independente din România: să dezbine breasla jurnaliștilor și a patronilor de presă astfel încât să nu mai existe dialog social instituțional între guvern cu sindicatele și patronatele din presă.

Ci doar niște șuete desuete, un fel de „ceai cu presa” în care diverși analiști și jurnaliști caută să-și rezolve niscaiva interese punctuale pe lângă diverși șefi din guvern. Dacă simpozioanele cu pricina pică ele, așa, de unele singure, ca proastele, fix în brațele unor campanii electorale, cu-atât mai bine pentru guvernanți, și presei românești cuatât mai... rău.

Recunosc, sunt mai directă și mai concretă din fire și tocmai de-aia, văzând de atâția ani cum a fost „mersul făcut” în toată afacerea asta, îi provoc pe actualii guvernanți să ia exemplu de la guvernele altor țări. Să facă, și nu doar să zică! Că mi-au împuiat toți capul cu sloganul că ei sunt oamenii faptelor, nu ai vorbelor. Concret: să aducă taxele, impozitele și subvențiile pentru presa românească și pentru difuzarea presei la nivelul celor din țările UE. De chestia asta nu zic nimic băieții politici prin cele simpozioane savante. În plus, să facă bine și să curețe presa românească de traficanții cu care, în mod suspect, coabitează instituțional multe dintre organele statului. Până când se vor face (dacă se vor face!) toate acestea, nu-mi rămâne decât să constat că despre libertatea presei în România se vorbește în continuare cu multă ipocrizie, dar în sprijinul democratizării și independenței ei politicienii nu vor să facă absolut nimic. De ce? Pentru că în teorie presa e o putere în orice stat de drept, dar în practica românească majoritatea politicienilor o vor slugă.

www.alinamavrodin.ro