14.12.2023 00:17

Cu colindul românesc pe-un plai din Bucegii Dâmboviței

Sâmbătă, 9 Decembrie, la ceasuri de seară, pe plaiul pietroșițean al Bucegilor dâmbovițeni, la „Casa Manolescu”, monument istoric de arhitectură, a avut loc, într-un cadru feeric de lumini, inaugurarea Centrului Internațional Cultural al Fundației „Renașterea Pietroșiței – Ruralia”, inițiat de președintelui acestei fundații, tânărul și infatigabilului jurist Daniel Comăniță.

Și ca inaugurarea să fie în ton cu atmosfera de sărbătoare a praznicului Nașterii Mântuitorului, care deja ne-a aprins sufletele, la inițiativa aceluiași împătimit de faptă culturală a fost lansată și prima ediție a Festivalului Național „Îngerii cântă, Pietroșița se colindă”. De fapt, un festival de Duh românesc sub semnul Nașterii Sfinte. Și astfel, rând pe rând, mai întâi formațiile artistice participante și spectatorii au intrat întru închinare în „ieslea Nașterii” lui Iisus, simbolic și inspirat „pusă în scenă” într-o încăpere a „Casei Manolescu”, cu o zi mai devreme sfințită de un sobor de preoți din parohiile pietroșițene, apoi a urmat un fascinant spectacol de colinde și impresionante tradiții strămoșești în curtea, de asemenea, feeric luminată.

Și în admirația și aplauzele spectatorilor care au umplut până la refuz curtea devenită „sală de spectacol”, pridvorul și balcoanele Centrului Internațional Cultural, au evoluat Ansamblul coral „Junii Moiseiului” (Maramureș), ansamblurile, de o pitorească spectaculozitate, „Codrulețul” (Vorona/Botoșani), „Simion Florea Marian (Iliești/Suceava), „Izvoarele Borcutului” (Borca/Neamț), grupul vocal feminin „Pandelanca” (Vulcana Pandele/Dâmbovița), corurile de elevi „Cununița” (Școala Gimnazială „Ion Ciorănescu” Mioveni), „Alegrino”, (Școala Gimnazială „Diaconu Coresi”, Fieni), corurile de copii ale parohiilor 1 și 1 din Pietroșița și al Bisericii Sf. Ilie/Titan din București, dar și Daniela Bejan din Oxentea, Republica Moldova, studentă la Universitatea București, care a interpretat cu emoție în glas un înălțător cântec patriotic.

Dintre momentele festivalului, vernisajul expoziției de pictură a reputatului artist plastic din Pucioasa, Liviu Brezeanu, a fost unul bine apreciat de public. A plăcut și faptul că primarul Pietroșiței, prof. Ion Dicu, nu a fost doar gazda oficială a festivalului, ci și un inimos moderator. Ceea ce este de reținut a fost beneficul parteneriat cu Primăria comunei megieșe, Moroeni, care a „împrumutat” formațiile artistice venite din țară – amintite mai înainte – la cea de-a V-a ediție a festivalului de colinde și tradiții creștine de iarnă, care s-a desfășurat în această altă pitorească așezare de același plai al Bucegilor.

Se poate spune că inaugurarea Centrului Internațional Cultural de la Pietroșița cu întâia ediție a unui festival de Duh românesc a fost să fie un eveniment admirabil de trăire creștină și patriotică. Iată-i și pe organizatorii acestui eveniment: Fundația „Renașterea Pietroșiței - Ruralia” și Primăria comunei. Dar și partenerii!, Primăria Comunie Moroeni, Societatea Scriitorilor târgovișteni, și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România/Filiala „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița. Sincere felicitări!

 

 

George Coandă