03.07.2015 00:19

Cu Antena 3 la Târgoviște

Cu Antena 3 la Târgoviște
Galerie foto

ALINA MAVRODIN VASILIU


Ieri, când soarele se hârjonea cu norii peste Cetatea Târgoviștei, două fețe luminoase și zâmbitoare ne anunțau încă de dimineață că Antena 3 e aici. Aici, la Târgoviște, chiar la Curtea Domnească.

Erau Cătălina Porumbel și Nadina Câmpean, două dintre vedetele postului Antena 3, care transmiteau națiunii în direct tocmai din Turnul Chindiei. Gata, mi-am zis, ale noastre rămân pentru totdeauna, fiindcă legenda spune că cine a urcat o dată în Turnul Chindiei ctitorit de Vlad Țepeș, va fi pe veci al Târgoviștei. De-ar rămâne măcar și cu sufletul, nu ar fi puțin lucru să știm că jurnaliștii Antenei 3 se vor gândi și pe viitor la Târgoviște ca la o cetate de suflet.

Ca să fiu sigură că așa va fi, mai cu seamă că în una dintre transmisiunile lor în direct mi-au rostit numele cu mulțumiri pentru editorialul meu de ieri, mi-am încărcat brațele cu crizanteme și m-am grăbit să le ofer Nadinei și Cătălinei. Mi-am luat și steagul la întâlnirea cu Antena 3, fiindcă pe-al nostru steag e scris „Unire”. Și-apoi, cum să îi întâmpinăm fără drapel pe acești jurnaliști români patrioți care au băgat în Cartea Recordurilor steagul României? Am luat strategic și câteva exemplare din cotidianul Jurnal de Dâmbovița, pe care Nadina și Cătălina le-au deschis instantaneu. Deh, jurnaliști profesioniști, cu respect pentru presă. S-au bucurat imediat constatând că pe prima pagină, la Arhiva sentimentală, am publicat la loc de cinste fotografii cu Mihai Gâdea de la „plimbarea” jurnaliștilor Antena 3 din august 2014, alături de care s-au aflat și reprezentanți ai cotidianului nostru. Doar unirea face puterea!

Ce bucurie pe noi să vedem la Curtea Domnească fețele prietenoase ale caravanei „Fii la putere”, să facem fotografii împreună, să ne spunem ofurile de jurnaliști prigoniți și, peste toate, să ne încărcăm „bateriile” cu speranța că și Târgoviște va avea, la trecutu- i mare, un viitor strălucit. Prezentul nu este în stare să ne facă prea optimiști la niciunul dintre capitolele care s-ar cuveni să adauge file de istorice realizări, de ctitorii remarcabile și de cultură vie la cele lăsate moștenire de marii noștri domnitori. Mă rog, se spune că aceia au reprezentat modele de politicieni creștini. Ce vremuri! De unde să mai găsești alții ca ei, că le-am face și lor o alee a președinților patrioți în Parcul Chindia, acolo unde, la inițiativa jurnalistului Teodor Vasiliu, avem deja Aleea Voievozilor. Am mai avut noi la Târgoviște și alte ctitorii culturale, nu doar de presă, dar s-a „îngrijit” fosta putere PDL-istă să le dărâme. Și-așa au rămas! Antena 3 a venit ieri chitită să găsească printre oamenii județului Dâmbovița pe cei remarcabili.

Cătălina și Nadina au discutat cu excepționalul naist Gheorghe Zamfir, cu neobositul istoric și jurnalist George Coandă, colaborator al cotidianului nostru, cu talentata pianistă Mihaela Manea, elevă a liceului de Arte Bălașa Doamna și, cu siguranță, exemplele unor astfel de dâmbovițeni de succes continuă și acum când scriu aceste rânduri. Îi vom vedea, îi vom auzi și ne vom bucura de realizările lor și în viitor. Din nefericire, însă, județul nostru are și dramele lui, care au provocat o uriașă suferință și răni adânci în viețile dâmbovițenilor: privatizări eșuate ale unor combinate din industria strategică; exod de dâmbovițeni care a dus la constituirea unor imense comunități în afara granițelor țării; corupție cronică și greu de lecuit în administrația publică; depopularea instituțiilor medicale de medici specialiști și, nu în ultimul rând, un atac transpartinic furibund la adresa presei locale, cu precădere pentru noi, cei de la Jurnal de Dâmbovița. Se știe în ce condiții.

TV ARTPRESS a dispărut în 2011, dar Antena 3 are jurnaliști cu memorie bună, care găsesc încă în arhiva noastră de pe internet filmări document care reprezintă motivele reale pentru care televiziunea locală cu cea mai mare audiență din Dâmbovița a fost asasinată la comandă politică. Toate acestea sunt însă binecunoscute de Antena 3. Și încă multe altele! În fond, problemele din Dâmbovița, inclusiv cele ale presei, nu fac excepție de la cele din restul țării. Important este că Antena 3 a pus și cetatea Târgoviștei pe harta caravanei ei aniversare, motiv pentru care le mulțumim din tot sufletul. La chindie, ne-am întâlnit în centrul Târgoviștei și cu alte vedete ale Antenei 3: Mircea Badea, Mugur Ciuvică, Ionuț Cristache, Felix Rache. Am făcut fotografii pentru arhiva sentimentală a cotidianului nostru, am depănat amintiri cu unii dintre ei și ne-au răspuns cu colegialitate provocărilor la dialog. În fond, vorbeau cu singurii jurnaliști din Târgoviște care s-au luptat ca la Verdun cu mafia politică și cu al ei naș, Florin Popescu.

Transmisiunea în direct de la Târgoviște, făcută în emisiunea îndrăgitei Dana Grecu, s-a încheiat în aplauzele dâmbovițenilor prezenți, care au scandat „Antena 3 e aici!” și au cântat în cor „Mulți ani trăiască!”. Tonul l-am dat eu, bineînțeles! Iar drapelul pe care l-ați văzut la televizor era de la Jurnal de Dâmbovița. Asta ca să respectăm adevărul istoric.

P.S.1. În ziarul nostru de luni, vom publica un amplu reportaj de la întâlnirea vedetelor postului Antena 3 cu dâmbovițenii, dar și cu noi, cei de la Jurnal de Dâmbovița. Veți citi mesaje și povești extraordinare, mai mult triste decât vesele. Ca viața…

P.S.2. La plecare, i-am rugat pe jurnaliștii Antenei 3 să ne viziteze și între aniversări. Ca să încerc să-i conving, le-am oferit, desigur, și albumele mele, fiindcă am dorit să le fie vizita la Târgoviște și cu… povești de dragoste.

www.alinamavrodin.ro