17.04.2018 01:16

Croitorii, pe cale de dispariție

Croitorii, pe cale de dispariție
Galerie foto

* În municipiul Târgoviște au mai rămas doar câteva croitorii, care fac față cu greu comenzilor * Tinerii nici nu se mai gândesc să îmbrățișeze o astfel de meserie, alegând calea străinătății

CORVIN DUMITRICĂ


Dacă în trecut meseria de croitor era una destul de des întâlnită, acum aproape pe nimeni nu mai interesează această îndeletnicire. În municipiul Târgoviște au mai rămas doar câteva croitorii, care fac față cu greu comenzilor. În general, execută lucrări mici. Scurtează pantaloni, diferite rochii sau lenjerii de pat, iar veniturile încasate în urma acestor servicii sunt unele care asigură croitoreselor un trai decent. Cu toate acestea, tinerii nici nu se mai gândesc să îmbrățișeze o astfel de meserie; aceștia preferă să termine studiile și, dacă nu găsesc într-un timp relativ scurt un loc de muncă bine plătit, iau calea străinătății.

Croitori: „La noi se lucrează indiferent de sezon”

* Avem de lucru destul de mult. Muncim întreaga perioadă a anului. La noi se lucrează indiferent de sezon. Din păcate, tinerii nu mai vin către astfel de meserii. Nu este o meserie ușoară, însă dacă o faci cu pasiune, totul merge bine. l Nu mai sunt școli cu astfel de profil. Și, din păcate, nu mai este o meserie căutată de către cei tineri. Ar putea să vină la noi să învețe, să facă practică, însă nu vine nimeni. Lucrăm de ani de zile, o să ne pensionăm și, din păcate, nu are cine să ne înlocuiască.

Clienți: „Toată viața o să avem nevoie de croitori”

* Nu vin des, însă vin ori de câte ori am câte ceva de scurtat, de retușat. Mici lucrări. Eu cred că toată viața o să avem nevoie de croitori. Este o meserie care nu o să dispară niciodată. Păcat mare că cei tineri nu mai vin către astfel de meserii. Pentru cei care încă o mai practică, meseria de croitor este una frumoasă, care asigură venituri destul de bune și care nu o să dispară niciodată.