07.02.2017 00:20

Criza vaccinurilor pentru copii

Criza vaccinurilor pentru copii
Galerie foto

❚ Farmaciștii solicită Ministerului Sănătății să urgenteze redeschiderea Institutului de Vaccinuri „Cantacuzino”, renumit odinioară pentru calitatea vaccinurilor produse aici, pentru a nu mai fi la mâna altora

Interviu cu farmacist Carmen Bâte, președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: Ce ne mai puteți spune despre lipsa medicamentelor din farmacii, s-a soluționat această problemă stringentă cu care se confruntă bolnavii de o bună perioadă de timp?

- Și în acest moment sunt medicamente care lipsesc de pe piață. Foarte grav este că lipsesc vaccinurile și din cauza aceasta nu se poate face profilaxia la copii. Profilaxie înseamnă că, prin vaccinare, se previne apariția unor boli foarte grave. Este o problemă foarte serioasă și delicată, dar sperăm să se rezolve într-un fel și în sens pozitiv.

Rep.: Dumneavoastră, farmaciștii, ați mai tras semnale de alarmă despre această criză a medicamentelor, considerați că aceasta s-a adâncit acum?

- Da. Au dispărut și alte medicamente, în afara celor de dinainte, dar subliniez, foarte grav este faptul că e criză de vaccinuri și nu se poate face profilaxia copiilor. Asta e foarte grav și bănuiesc că Ministerul Sănătății știe acest lucru și face toate demersurile posibile pentru că nu e normal să nu existe vaccinuri și copiii să nu poată fi vaccinați.

Rep.: Vaccinurile pentru copii lipsesc cu desăvârșire din farmacii?

- Unele nu se găsesc deloc, iar altele se găsesc foarte greu.

Rep.: În această categorie intră și vaccinul antigripal?

- Noi l-am avut în farmacii. Am înțeles că și medicii de familie au primit mai puține doze față de anii trecuți. Le-am găsit din toamnă, le-am luat și încă se mai pot face vaccinări.

Rep.: Din informațiile pe care le aveți dumneavoastră, această criză a vaccinurilor este numai în România sau se manifestă la nivel european?

- Ce să vă spun, la noi, în România, este clar că există această criză. Mai departe, noi, ca farmaciști, am dori ca Ministerul Sănătății, statul, să sprijine redeschiderea Institutului de Vaccinuri „Cantacuzino” din București, care a fost creat special pentru a avea și noi sursa noastră, producția proprie de vaccinuri, să nu mai fim la mâna celorlalți. Vedeți că, la un moment dat, o astfel de criză poate să fie și la nivel european și atunci populația din România este prima care suferă. Deci important este să se redeschidă Institutul „Cantacuzino” și să avem vaccinurile noastre care au fost de foarte bună calitate și niciodată, în zeci de ani, de la începutul anilor 1900 (deci la începutul secolului XX) nu au fost probleme cu vaccinurile produse la Cantacuzino, unde era un grup de elită, de cercetători, de profesioni ști care știau ce să facă. Vaccinurile românești produse la Cantacuzino au fost de foarte bună calitate. Sperăm să revină, să le revedem din nou pe piață.