11.10.2017 00:25

Criza salariilor, în mai multe primării

Criza salariilor,  în mai multe primării
Galerie foto

* Aceste probleme au fost generate și de mărirea salariilor, care nu au respectat nicio logică, dar și că nu s-a primit niciun leu de la rectificarea bugetară, la care se așteptau primarii * O situație de la Direcția Județeană de Finanțe arată că cel puțin 20 de unități administrativ teritoriale nu au asigurată finanțarea pentru plata salariilor până la sfârșitul anului

VIOLETA STANCIU


Aproximativ 20 de unități administrativ teritoriale din județul Dâmbovița nu au asigurată finanțarea pentru plata salariilor până la sfârșitul anului 2017! În opinia președintelui CJD, Alexandru Oprea, această stare de fapt a fost determinată de două cauze principale. Prima constă în faptul că administrațiile publice locale nu au primit nici un leu la rectificare, iar a doua a fost generată de majorările salariale operate de unii edili iresponsabili care nu au ținut cont de anvelopa salarială pe care au avut-o la dispoziție.

„Sunt, din ceea ce cunosc eu, anumite probleme cu asigurarea bugetului unor unități administrativ teritoriale, dar așa cum am discutat și cu unii dintre primari... nu ne-a fost acordat nici un leu pentru ceea ce înseamnă echilibrarea bugetului, astfel încât, la ora actuală, nu putem vorbi de un sprijin din partea CJD pentru aceste UAT –uri. Eu am militat pentru un anumit echilibru și o anumită prudență în alcătuirea acestor bugete. Pot să vă spun că m-a sunat primarul de la Vulcana Pandele care mi-a spus că nu mai are bani pentru plata celor de la Centrul Cultural, dar mai multe primării se confruntă cu această problemă. Am o situație de la Direcția Județeană de Finanțe și sunt cel puțin 20 de unități administrativ teritoriale care nu au asigurată finanțarea pentru plata salariilor până la sfârșitul anului. Aceste situații sunt generate și de faptul că nu au primit nici un leu la rectificare... și în vechile obiceiuri cu care au tot fost învățați, ani la rândul, au sperat că vin rectificări și își mai completează... din sume. Eu am militat, de la începutul anului, să avem prudență în alcătuirea bugetului”, a declarat președintele CJD, Alexandru Oprea.

„Noi nu avem bani nici pentru 20%, pe medie, nu mai vorbim de 75%”

De asemenea, șeful județului recunoaște că unele probleme au fost generate și de majorările salariale făcute practic ilegal, pentru că edilii și onor consilierii locali din primări, care au votat la foc automat, nu au respectat anvelopa salarială. Toate acestea de dragul unor salarii mari, dar nesustenabile pe termen lung... „Unele pleacă, într-adevăr, și de la majorările salariale care nu au respectat nici o logică și nici o încadrare în anvelopa salarială pe care au avut-o la dispoziție mergând pe principiul – lasă, că merge și așa -. Dar uite... că nu merge. Eu, în toate întâlnrile pe care le-am avut cu primari, le-am recomandat să aibă creșteri de salarii prudente, ceea ce am făcut și la CJD. Dacă m-aș fi luat după sindicatul din CJD... care m-a dat în judecată pentru că nu am mărit salariile în ianuarie cu 75%.... Le-am spus – fraților, noi nu avem bani nici pentru 20%, pe medie, nu mai vorbim de 75% - Asta ca să fim foarte corecți”, a mai puncat Alexandru Oprea.