27.06.2018 00:18

Criza medicamentelor continuă

Criza medicamentelor continuă
Galerie foto

❚ „Această criză continuă în detrimentul populației, al pacienților care suferă din lipsa acestor medicamente din farmacii” ❚ „Firmele importatoare de profil nu pot să-și desfășoare o activitate în condiții cât de cât normale de rentabilitate” ❚ „În lipsa medicamentelor pentru oncologie și hepatite cronice se folosesc înlocuitori, evident cu efecte terapeutice mult mai mici” Interviu cu farmacist Mihaela Carmen Bâte, președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița

PETRE DRĂGUȚOIU


Rep.: Trecem direct la obiect și vă întreb dacă se menține și în prezent criza medicamentelor pentru oncologie și hepatită cronică, pentru că au existat promisiuni, chiar angajamente din partea Guvernului, respectiv Ministerul Sănătății, că această problemă gravă pentru pacienți se va rezolva?

-Vă răspund și eu la obiect, din păcate această criză continuă în detrimentul populației, al pacienților care suferă din lipsa acestor medicamente din farmacii. În România se practică cele mai mici prețuri din țările din Uniunea Europeană, deși importurile sunt făcute conform legilor. Deci firmele importatoare de profil nu pot să-și desfășoare o activitate în condiții cât de cât normale de rentabilitate.

Rep.: Ce soluție credeți dumneavoastră, ca președinte al Colegiului Farmaciștilor din județul Dâmbovița și cu experiența dumneavoastră, că s-ar impune? De ce Ministerul Sănătății nu intervine la stoparea cauzelor, într-un domeniu atât de important, esențial, ca sănătatea oamenilor, a pacienților?

- Așa cum v-am spus, problema se referă în primul rând la practicarea unor prețuri rezonabile, pentru ca firmele importatoare să nu piardă. Din păcate, Institutul Român „Cantacuzino”, care realiză medicamente și vaccinuri, încă nu este funcțional, deși revigorarea acestuia menționată de Ministerul Sănătății este pe ordinea de zi în Programul Guvernului.

Rep.: În această stare de fapt gravă și incredibilă în domeniul Sănătății, pentru o țară a Uniunii Europene, ce se întâmplă cu pacienții internați în spitale, în privința medicamentelor?

- În aceste cazuri foarte grave, în lipsa medicamentelor pentru oncologie și hepatite cronice se folosesc înlocuitori, evident cu efecte terapeutice mult mai mici.

Rep.: Care sunt raporturile farmaciilor cu Casa de Asigurări de Sănătate Dâmbovița?

- În ceea ce privește Casă de Asigurări de Sănătate Dâmbovița, această este cu plățile la zi.