06.09.2017 00:15

Criza de azi a manualelor de clasa a V-a

Criza de azi a manualelor de clasa a V-a
Galerie foto

ANA MARIA POPESCU


Revoltați de critica adusă ministrului Educației pentru faptul că elevii de clasa a V-a nu vor avea manuale la începerea anului școlar, social democrații dâmbovițeni, prin vocea deputatului Oana Vlăducă, au prezentat adevăratele motive care au dus la această situație, într-adevăr neplăcută pentru elevi și cadre didactice.

Potrivit social democraților, adevărații vinovați de această problemă în tipărirea manualelor sunt demnitarii din Guvernul Cioloș, care au întârziat aprobarea programelor școlare și au dat peste cap programul realizării licitațiilor pentru tipărirea cărților școlare. Ba mai mult decât atât, după ce în cele din urmă s-a realizat licitația, a mai apărut și o serie de contestații și uite așa s-a ajuns la scandalul din prezent care întârzie tipărirea manualelor de clasa a V-a cu cel puțin două luni de la începerea anului școlar.

„PNL nu și-a exprimat nemulțumirea față de ministrul Educației din Guvernul Cioloș”

Pentru ca elevii să nu fie puși în imposibilitatea de a parcurge programa școlară în tot acest timp cât nu au manuale școlare, Ministerul Educației a decis realizarea unor „ghiduri îndrumătoare”, care să țină loc de cărți, ghiduri a căror tipărire se va încheia până pe data de 8 septembrie și care vor fi distribuite școlilor prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Și pentru ca această situație să nu se repete pe viitor, ministrul Educației s-a gândit să propună schimbarea legislației, să se renunțe la sistemul actual de editare și tipărire a manualelor de către edituri private, iar tipărirea să se facă exclusiv de Editura Didactică și Pedagogică, eliminându-se astfel „lupta” dintre edituri care an de an creează probleme și afectează sistemul educațional.

„Manualele școlare sunt realizate pe baza programelor școlare pentru ciclul gimnazial aprobate prin Ordin al Ministrului Educației. Printr-un ordin al Ministrului din 2015, programele școlare pentru ciclul gimnazial trebuia aprobate în noiembrie 2016. Ministrul Educației din Guvernul Cioloș, pe vremea aceea Mircea Dumitru, a prorogat termenul de aprobare a programelor școlare până în luna martie 2017. Noua conducere a Ministerului Educației din Guvernul PSD-ALDE a aprobat programele școlare pentru ciclul gimnazial din 28 februarie. Acest lucru a permis organizarea licitațiilor pentru tipărirea manualelor, numai că rezultatele au fost publicate pe data 25 iunie. Dintre licitațiile pentru cele 25 de manuale pentru clasa a V-a, 19 au fost contestate. Rezolvarea contestațiilor este în sarcina Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, însă nu a putut soluționa până în prezent niciuna dintre contestații, având întârzieri de până la 3 săptămâni peste termenul de 30 zile prevăzut de lege. Drept urmare, tipărirea manualelor va fi întârziată cu cel puțin 8 săptămâni de la începerea școlii. Elevii care acum trec clasa a V-a s-au confruntat și anul trecut cu o problemă asemănătoare, când s-a întârziat tipărirea manualelor de clasa a IV-a. Atunci, aceiași elevi, nu au primit manualele până în luna noiembrie, fără ca cei de la PNL să își fi exprimat nemulțumirea față de ministrul Educației din Guvernul Cioloș. Soluția pe termen scurt, pentru asigurarea continuității predării materiei școlare: ministrul Educației a decis tipărirea în regim de urgență a unui Ghid îndrumător pentru elevi, care va substitui manualele școlare până la tipărirea acestora. Ghidul va avea 296 de pagini, cu 19 capitole, câte unul pentru fiecare materie pentru care nu există manual, iar pentru fiecare lecție de o oră va exista câte o pagină. Ghidurile vor fi tipărite până cel târziu la 8 septembrie 2017. Costurile de tipărire vor fi de circa 4 lei pe exemplar. Ca o soluție pe termen lung, Ministerul Educației va propune în scurt timp un proiect de lege prin care se va renunța la sistemul actual de editare și tipărire a manualelor școlare de către agenții economici privați. Este evident că acest sistem creează mari deficiențe recurente în sistemul educațional, iar cei care sunt cel mai afectați sunt elevii. Drept urmare, noul proiect de lege va propune ca editarea și tipărirea tuturor manualelor școlare să se realizeze de către Editura Didactică și Pedagogică”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Oana Vlăducă.