04.07.2018 00:25

Criză crâncenă de sânge

Criză crâncenă de sânge
Galerie foto

❚ Ca în fiecare an, în perioada verii, mai precis a concediilor, Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița se află în criză de donatori, deși bolile și necazurile pacienților... nu intră-n vacanță! ❚ „Mobilizările acestea făcute pe Facebook mai mult ne încurcă decât ne ajută. Aș prefera ca, înaintea acestor acțiuni mediatice de solidaritate umană, să știm exact la ce să ne așteptăm, pentru că o acțiune se pregătește din timp. Chiar și deplasarea noastră undeva necesită niște coordonate, un loc anume...”

Interviu cu dr. Iulia Stanciu, directorul Centrului Județean de Transfuzie Sanguină Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: Care sunt noutățile la Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița, în această perioadă a anului?

- Noutăți deosebite, în materie de donare, nu avem în această perioadă a anului. Am avut controale de la Garda de Mediu Dâmbovița și de la DSP Dâmbovița care s-au lăsat și cu niște măsuri de îndeplinit. A fost o acțiune tematică în toată țara care a vizat controlul și gestionarea deșeurilor medicale. Este adevărat că donatorii sunt puțini la momentul actual. Ultima donare a fost la Pucioasa, la Spitalul Orășenesc, prin bunăvoința managerului Cioroba. Ne străduim să facem rost de donatori. Este o perioadă proastă, dar în fiecare an se întâmplă la fel, pentru că este și perioada concediilor și nu avem cum să strângem oameni mai mulți. Mobilizările acestea făcute pe Facebook mai mult ne încurcă decât ne ajută. Aș prefera ca, înaintea acestor acțiuni mediatice de solidaritate umană, să știm exact la ce să ne așteptăm, pentru că o acțiune se pregătește din timp. Chiar și deplasarea noastră undeva necesită niște coordonate, un loc anume... Noi nu avem contracte cu toate spitalele. De exemplu cum a fost cazul cu Spitalul Fundeni. Noi nu facem preparatele cerute de unele spitale, pentru că există niște limite, dar avem totuși un plan B prin faptul că trimitem sângele la București, în compensarea stocului. Oamenii donează, sunt solidari cu cei în suferință, dar nu se poate face asta nominal, adică am donat pentru pacientul acesta. Nu se face asta, noi suntem ca o fabrică, indicația se tranșează la patul bolnavului.

Rep.: Acțiuni planificate în această perioadă...?

- Noutăți nu avem... și nici acțiuni planificate nu avem deocamdată. Dacă vedem că nu avem donatori îi inităm de acasă. Avem acces la datele lor și îi invităm, după ce le luăm consimțământul și le explicăm în ce scop le folosim datele personale și este imposibil să nu vină 5- 10 inși la donare.

Rep.: Care este vârsta maximă pentru donare?

- Noi recoltăm între 18 ani... și legea spune 60 de ani, dar este discutabil. Eu nu mai fac fișe noi donatorilor de 60 de ani. Peste 55 de ani avem nevoie de niște coordonate ale omului, dacă este în evidența unui medic de familie, pentru că mai puțini dintre noi rămânem clinic sănătoși după o vârstă și atunci avem nevoie de o adeverință, de o sinceritate în completarea chestionarului. Persoanele pensionate medical nu pot dona sânge, nu au voie să facă acest lucru.